Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nezaměstnanost v hradeckém kraji 2,2 procenta, míst je rekordní počet

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v září zůstala na srpnových 2,2 procenta. Počet lidí bez práce se snížil o 299 na 8397. Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce nabízeli rekordních 13.018 míst. Proti srpnu volných míst přibylo 499. Údaje o nezaměstnanosti zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v září byla nezaměstnanost v kraji 2,7 procenta.

Nezaměstnanost se v září snížila v okresech Hradec Králové, Jičín a Náchod. Na Rychnovsku a Trutnovsku zaznamenala stagnaci. Nejnižší nezaměstnanost v kraji i v celé ČR mělo s hodnotou 1,1 procenta Rychnovsko, kde v Kvasinách působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto. Nejvyšší nezaměstnanost, 2,6 procenta, vykázal okres Hradec Králové.

Po Rychnovsku mělo v kraji nejnižší nezaměstnanost Jičínsko, v září to bylo 1,7 procenta. Trutnovsko mělo 2,3 procenta a Náchodsko 2,5 procenta.

Ve všech okresech bylo více volných míst než nezaměstnaných. Největší rozdíl je na Rychnovsku, kde je 644 nezaměstnaných a 2501 volných míst. Nejvíce volných míst zaměstnavatelé ke konci září nabízeli na Hradecku, a to 4162. Nezaměstnaných na Hradecku bylo 3054.

Vývoj na pracovním trhu podle Úřadu práce ČR v září ovlivnilo to, že skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona. „Ekonomice se daří a zaměstnavatelé přijímají další zaměstnance. Zájem ze strany firem je především o technické profese nejen na dělnických, ale i vyšších pozicích. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo stagnovat,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Za mírným poklesem počtu nezaměstnaných v kraji stála podle analytika hradecké firmy Akcenta CZ Miroslava Nováka poprázdninová vyšší aktivita na pracovním trhu. „Opačným směrem, tedy ve směru zvýšení nezaměstnanosti, působil příliv absolventů a mladistvých na úřady práce. Počet nezaměstnaných do 24 let v Královéhradeckém kraji meziměsíčně vzrostl o téměř 400 osob na 1418,“ uvedl Novák. Nárůst počtu absolventů a mladistvých na úřadech práce však byl podle něj v září plně kompenzován silnou poptávkou podniků po nových zaměstnancích.

V celostátním srovnání měl Královéhradecký kraj pátou nejnižší nezaměstnanost. Nižší nezaměstnanost měly Pardubický, Jihočeský a Plzeňský kraj a Praha. V celé ČR v září nezaměstnanost klesla na tři procenta ze srpnových 3,1 procenta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky práce, dohoda, smlouva, zaměstnání, zaměstnanost, nezaměstnanost, Královéhradecký kraj, Úřad práce České republiky, okres Rychnov nad Kněžnou, Česko, Hradec Králové, okres Trutnov, ŠKODA AUTO a.s., Mirek Novák, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v hradeckém kraji 2,2 procenta, míst je rekordní počet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.