Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koupaliště v hradeckém kraji hlásí rekordní návštěvnost

Provozovatelé koupališť a horských atrakcí v Královéhradeckém kraji si letní sezonu nemohou vynachválit. Naopak v meziročním porovnání klesla návštěvnost památek. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi provozovateli koupališť, lanovek a památek. Příčinou slabší návštěvnosti hradů a zámků byla tropická vedra.

Rekordní návštěvnost hlásí hradecké koupaliště Flošna. „Máme nejlepší sezonu ve své devítileté historii. Dosáhli jsme 112 tisíc lidí, a to ještě není konec. Koupání v okolí Hradce nebylo moc hygienické, lidé proto šli za čistou vodou,“ řekl vedoucí koupaliště Jan Konvalinka. Loni za celý rok navštívilo Flošnu 88 tisíc.

Tropická vedra táhla více lidi i do Krkonoš a do skal na Broumovsku. „Letní sezónu ve SkiResortu Černá hora - Pec hodnotíme jako rekordní, a to jak v návštěvnosti tří lanovek s letním provozem, tak v zájmu o aktivity zaměřené na rodiny s dětmi. Největší zájem návštěvníků byl o sjezdy na horských koloběžkách,“ řekla Zina Plchová ze SkiResortu. Novinkou letošního léta bylo také otevření Herní krajiny Pecka na Portáškách ve Velké Úpě. „Zatímco ve městech panovaly tropické teploty, v nadmořské výšce nad 1000 metrů byly teploty příjemné,“ dodala Plchová.

Silniční doprava do turisticky atraktivního skalního města v Adršpachu o prázdninách dokonce několikrát zkolabovala. Kvůli náporu polských turistů musela policie opakovaně uzavřít vjezd do Česka přes hraniční přechod Zdoňov, který je od Adršpachu vzdálený asi pět kilometrů.

Výbornou sezonu hlásí i Stezka korunami stromů Krkonoše na úpatí Černé hory v Janských Lázních. Podle ředitelky atrakce Marie Jarkovské v červenci a v srpnu navštívilo stezku okolo 200 tisíc lidí. „I když je to o něco méně než loni, jsme spokojeni. Loni o prázdninách navštívilo stezku asi 220 tisíc lidí, to ale byla v rámci cestovního ruchu novinkou,“ řekla Jarkovská.

Propad návštěvnosti zaznamenal barokní hospital Kuks na Trutnovsku, který je nejnavštěvovanější státní památkou v kraji. Podle kastelána Libora Švece je meziroční pokles návštěvnosti hospitalu v řádech tisíců. „Za červenec jsme měli pokles o 3500 a tento měsíc k 20. srpnu až o 4000 návštěvníků. Návštěvnost je i tak stále vyšší než před obnovou,“ řekl. Památka prošla v roce 2015 nákladnou rekonstrukcí. Podle Švece návštěvnost expozic hospitalu za celý letošní rok nepřekročí hranici 100 tisíc lidí, loni to bylo 111 tisíc.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky koupaliště, rybníky, Královéhradecko, léto, Královéhradecký kraj, Jan Konvalinka, Libor Švec, Černá hora, Flošna, Krkonoše, Adršpach, Stezka korunami stromů Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v hradeckém kraji hlásí rekordní návštěvnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.