Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nosič Hižnay vynesl na Sněžku 165,5 kg a má nový rekord

Tatranský horský nosič Vladimír Hižnay dnes vynesl na nejvyšší českou horu Sněžku náklad o váze 165,5 kilogramu a ustanovil nový rekord. Dosavadní držitel rekordu Robert Hofer v roce 1944 vynesl na Sněžku pro meteorologickou stanici ocelovou rouru o váze 160 kilogramů. Slovák Hižnay si nechal na speciálně vyrobenou krosnu naložit náklad balených minerálek, které vynesl pro bufet v poštovně na Sněžce. Trasu od Slezského domu dlouhou téměř dva kilometry zvládl za dvě hodiny a 29 minut.

„Byla to super cesta, v pohodě,“ řekl Hižnay novinářům na vrcholu Sněžky ve výšce 1603 metrů. Krizi na trase, kdy zdolal zhruba 200 výškových metrů, podle svých slov nepocítil. „Výkon věnuji generaci nosičů na Sněžku, kteří už tu nejsou, těmto horám Krkonoším a všem lidem,“ řekl Hižnay.

S novým rekordmanem stoupali na Sněžku i nosiči Zdeněk Pácha z Bašky u Frýdku-Místku a Milan Marhan z Prahy. Oba patří k tradičním účastníkům krkonošského Sněžka Sherpa Cupu, při němž se vynáší náklady o váze až 60 kilogramů. Silák Pácha dnes na poštovnu vynesl minerálky o váze 150 kilogramů, Marhan měl zátěž 80 kilogramů.

Nosiči svůj výkon zahájili na stejném místě, jako Helmut Hofer před před 74 lety. Ten vyšel od již zbořené Obří boudy, která stála naproti Slezskému domu. Kvůli bezpečnosti šel Hižnay na Sněžku po dlážděné Jubilejní cestě, která je oproti takzvané řetězové cestě širší a pohodlnější. Z polské strany po Jubilejní cestě může na Sněžku vyjet i automobil.

„Pokus o rekord si vymysleli sami nosiči. My jsme jim na Slezském domě zajistili náklad minerálek,“ řekl majitel poštovny Milan Blaha, který organizuje tradiční Sherpa Cup.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Sněžka, nosič, rekord, náklad, zásobování, minerální voda, Slezský dům, Helmut Hofer, Praha, Krkonoše, Frýdek-Místek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nosič Hižnay vynesl na Sněžku 165,5 kg a má nový rekord  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.