Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za odpor proti okupaci Rýchor před 50 lety padaly v KRNAP hlavy

Letos 21. srpna uplyne 50 let od chvíle, kdy se u přírodní rezervace na hřebenu Rýchor v Krkonoších usadila okupační sovětská jednotka. Měla za úkol zajistit rádiové spojení mezi jižní a severní stranou Krkonoš. Tím začala 12 měsíců trvající devastace vzácné přírodní lokality známé jako Dvorský les, jinak také Rýchorský prales, proslulá pokroucenými kmeny buků. Půl století staré události poznamenaly nejen podobu Rýchorského pralesa, ale i osudy některých pracovníků Krkonošského národního parku (KRNAP) založeného v roce 1963, zjistila od zástupců parku.

„Dodnes události na Rýchorách připomínají třeba dvě řady vrbových keřů, přirozených náletů, které i po letech lemují od aut vyježděné koleje na vřesovišti. A také trsy narcisů, které si tam během pobytu zřejmě některý z vojáků vysadil,“ řekl první polistopadový ředitel KRNAP Jan Štursa. Podle něj se do sporu s okupační armádou okamžitě vložil tehdejší ředitel KRNAP Miroslav Klapka, který byl zděšen chováním vojáků v rezervaci. Probíhaly tam výkopové práce, terén byl rozježděný auty, vojáci v pralese kácely stromy na otop. Shodou okolností se v té době na Rýchorách konalo mezinárodní setkání mladých ochránců přírody takzvaný Intercamp.

„Ředitel Klapka požádal ruskou účastnici, aby překládala, a oba vyrazili za velícím důstojníkem jednotky. Důstojník byl tak rozčílen, co si to ten civil dovoluje, že ho vykázal pryč. Mirek se ale nevzdal a dál bojoval za přemístění vojáků a jejich techniky na jiné místo,“ uvedl Štursa. Ruští vojáci bivakovali na Rýchorách v provizorních přístřešcích, zemljankách i v kabinách aut. „Nemohli pochopit, že prales je les bez zásahu člověka a začali to tam, jak říkali, uklízet. Pálili i popadané dřevo,“ řekl Štursa.

Nakonec vedení parku dosáhlo svého. Štursa pro časopis Krkonoše - Jizerské hory uvedl, že v létě 1969 došlo přímo na hřebenu Rýchor za účasti českého zmocněnce pro pobyt vojsk a vysokého ruského vojenského pohlavára k dohodě o odsunu jednotky, včetně odstranění škod. Podle něj se odsun okupačních jednotek v té době podařil jen v Krkonoších a pak v jižních Čechách. Nebylo to ale zadarmo. Následovala perzekuce hlavních aktérů odporu. Klapka byl z funkce ředitele odvolán a roku 1970 se vrátil zpět ke své původní profesi předáka na dole v Radvanicích na Trutnovsku.

Na Rýchorách už téměř nic nenapovídá tomu, co se tam v letech 1968 a 1969 dělo, příroda staré rány zacelila. Rýchorský prales o rozloze 64,1 hektaru s roztroušenými bukovými porosty v převažující smrčině se nachází v nadmořské výšce kolem jednoho tisíce metrů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, KRNAP, výročí, připomínka, Krkonošský národní park, Rýchory, Jan Štursa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za odpor proti okupaci Rýchor před 50 lety padaly v KRNAP hlavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.