Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidská strava může daňky klidně i zabít, varuje správce obory Holedná

Před vstupem do areálu oblíbené brněnské obory Holedná najdete velkou ceduli s nápisem “Zákaz krmení zvířat”. Přesto se najde řada lidí, kteří zákaz ignorují a daňkům nosí staré pečivo či zbytky od oběda. Lidská potrava však může zvířatům těžce ublížit, varuje oborník z Holedné Matěj Kubiš.

Obora Holedná na okraji Brna se za poslední roky stala oblíbenou destinací Brňanů i lidé ze širokého okolí. Hitem na sociálních sítích jsou pak fotky, na kterých lidé krmí daňky. Právě vzrůstající obliba instagramových zážitků stojí podle oborníka Matěje Kubiše také za stále se zvyšujícím počtem návštěvníků, kteří si jdou do Holedné cíleně pro fotografii krmení zvířat z ruky.

Stále jde o divoká zvířata

„Lidé by měli v první řadě vzít na vědomí, že místní daňci jsou stále divoká zvířata. Je pravda, že už si na člověka zvykli natolik, že se nebojí přijít až blízko k němu,” prozradil Drbně oborník. Přestože zvířata působí mírumilovně, není moudré chovat se k nim jako k domestikované zvěři.

„Daňci mohou mít opravdu velké paroží. Když si ho obrousí o stromy či  vzájemnými potyčkami, může být dost ostré. Potom stačí, aby se lekli nebo se nešikovně ohnali a nepříjemné zranění je na světě,” dodal Kubiš. „Byl jsem dokonce svědkem incidentu, kdy měl tatínek v náručí zhruba roční dítě a snažil se, aby si pohladilo paroží velkého daňka. Takové chování hraničí se šíleností, je to hazard se zdravím dítěte” upozorňuje oborník.

Starý chleba, šlehačka nebo gumoví medvídci

Dlouhodobě palčivým tématem je pro oborníka krmení daňků. „Lidé mají zato, že když přinesou daňkům zbytky od oběda nebo staré pečivo, že jim pomáhají. Není to tak,” varuje oborník. Trávící systém u daňku je mnohem složitější než lidský a potraviny, které jsou pro nás nezávadné, můžou daňkům velmi ublížit.

„Většinou sem lidé nosí igelitky starého, občas i plesnivého chleba. To je hrozně nebezpečné. Zažil jsem ale i horší extrémy - šlehačku nebo gumové medvídky,” vyjmenoval oborník.

Zabíjet můžou i odpadky

Další samostatnou kapitolou obory jsou odpadky. „V letních měsících přijde o víkendu i několik tisíc lidí. Pokud si po sobě všichni neuklidí, vzniká velký průšvih,” prohlásil oborník. Zvěř už je navíc tak zvyklá na lidi, že se nebojí lézt lidem do tašek a hledat jídlo. Největším problémem jsou však igelitové sáčky. „Měli jsme tu případ, kdy zvědavá mláďata začala pojídat igelitový sáček a udusila se,” uvedl oborník.

Základem pohodové návštěvy pro návštěníky i zvířata je tak oleduplné chování. Návštěvníci by tak měli mít na paměti, že pro ně  běžné věci či potraviny, mohou mít pro zvěř smutné následky. 

Autoři | Foto Petra Stanová

Štítky obora holedná, daňci, krmení, zvířata, jídlo, Brno, strava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidská strava může daňky klidně i zabít, varuje správce obory Holedná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.