Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cenu dr. Františka Ulricha letos obdržel architekt Karel Schmied

Ocenění města za celoživotní úsilí, mimořádný úspěch nebo reprezentaci města dnes převzaly významné osobnosti Hradce Králové z rukou primátora Zdeňka Finka. Prestižní Cenu dr. Františka Ulricha letos obdržel hradecký architekt Karel Schmied, ocenění Primus inter pares převzala pedagožka a kurátorka Marie Rumlarová. Výroční ceny město uděluje tradičně v několika dalších kategoriích. Událostí roku 2017 v Hradci Králové, o které rozhodovala veřejnost, se stal loňský evropský šampionát v karate.

Slavnostní večer předávání cen se letos konal v sále hradeckého Adalbertina v atmosféře 100. výročí vzniku republiky. Výroční ceny města se udělují každoročně od roku 1993, návrhy na ocenění vycházejí z hodnocení komisí v jednotlivých kategoriích. O finálním seznamu oceněných osobností nakonec rozhodují ještě městští zastupitelé. Výjimkou je kategorie Událost roku, kde o vítězi hlasují občané města prostřednictvím hlasovacích lístků a internetových stránek města.

Cenu dr. Františka Ulricha letos obdržel architekt Karel Schmied, který po celý svůj život aktivně formoval výstavbu ve městě a ovlivňoval jeho architekturu. V Hradci Králové projektoval patnáct veřejných budov, z nichž nejvýznamnější je areál učňovských škol s Farmaceutickou fakultou UK a kolejí VLA nebo atypické bytové domy na sídlišti Labská kotlina II. Ve svých 84 letech se projektování stále věnuje.

Ocenění Primus inter pares převzala pedagožka a kurátorka celé řady úspěšných hradeckých výstav Marie Rumlarová. Celoživotní sběratelka drobné grafiky a exlibris, která svoji iniciativu v prezentaci a popularizaci výtvarného umění v Hradci Králové zahájila pořádáním školních výstav. Přes spolupráci s Galerií moderního umění se postupně dostala k vystavování vlastních sbírek, aktivně se podílela na činnosti hradeckého Spolku sběratelů a přátel exlibris a je čestnou členkou Unie výtvarného umění v Hradci Králové.

Událostí roku veřejnost zvolila květnové Mistrovství Evropy v karate 2017. Jako úspěšný šampionát jej ale neocenili jen hradečtí občané. Velmi pozitivně jej vnímali i sportovci a funkcionáři tohoto sportu, protože Hradec Králové byl vybrán jako hostitelské město světového mistrovství, které se uskuteční již příští rok.

Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci získal Andrej Kováčik. Jeho specializací je syntéza pro kůži zcela jedinečných kožních lipidů, následně svou práci rozšířil na studium významu vztahu struktury a účinku kožních lipidů v bariérové funkci kůže. Je autorem celé řady odborných publikací a věnuje se i popularizaci vědy, spolupodílí se na výuce studentů farmacie a ve volném čase provází v Českém farmaceutickém muzeu v Kuksu.

Držitelem Hradecké múzy 2017 se stal klavírista Matyáš Novák, dvacetiletý talent, který má za sebou koncertní vystoupení po celém světě, v loňském roce například v prestižní Carnegie Hall v New Yorku. Na klavír začal hrát v pěti letech a již od dětství sbírá různá ocenění v mezinárodních soutěžích. Zajímavostí je jeho záliba v chovu slepic, aktuálně chová pět plemen a je členem Českého svazu chovatelů.

Hradeckou sportovní cenu si za své skvělé výsledky odnesla štafeta mužů na 4×400 m z TJ Sokol Hradec Králové. Tým atletů ve složení Michal Desenský, Vít Müller, Lukáš Hodboď a Štěpán Jirman zvítězil loni v červnu na Mistrovství České republiky dospělých, poprvé za 113 let atletiky v Hradci Králové. Členové štafety mají zároveň celou řadu dalších individuálních úspěchů a titulů i s jinými štafetami.

Tisková zpráva | Foto hradeckralove.org

Štítky Karel Schmied. František Ulrich, Hradec Králové, ocenění, František Ulrich, Karel Schmied starší, architekt, Zdeněk Fink, Vít Müller, Michal Desenský, Lukáš Hodboď, Matyáš Novák, Andrej Kováčik, Sokol Nilfisk Hradec Králové, České farmaceutické muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu dr. Františka Ulricha letos obdržel architekt Karel Schmied  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.