Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajské vedení ČSSD vstup do vlády podpoří, i když kraj byl proti

Krajské vedení ČSSD podpoří vládu s hnutím ANO, kterou by měli tolerovat komunisté, přestože se ve stranickém referendu členové strany v regionu vyslovili proti.

ČSSD má v hradeckém kraji asi 600 členů. „Bylo to velmi těsné, převážily hlasy proti vstupu,“ řekl předseda krajské ČSSD, starosta Náchoda a poslanec Jan Birke. V kraji byla podle něho volební účast 65 procent, proti vstupu do vlády bylo 56 procent, pro 44 procent hlasujících. „Respektují výsledek celostátního referenda a jako poslanec vůli většiny splním. Budu hlasovat pro. Demokracie je o tom, respektovat názor většiny,“ řekl Birke.

Birke je zastáncem vstupu ČSSD do vlády. Přesvědčovací kampaň mezi spolustraníky v kraji za vstup do vlády ale nevedl. Řekl, že výsledek v hradeckém kraji ho nepřekvapil. „Kraj velmi dobře znám, slyšel jsem reakce (členů). Převažovaly obavy z vládního angažmá, osobní averze vůči předsedovi hnutí ANO, zkušenosti s ním a (hnutím) ANO. Obav byla celá řada,“ dodal.

Ve stranickém referendu ČSSD bylo pro menšinovou koaliční spolupráci 58,53 procenta hlasujících, 40,20 procenta bylo proti. Do hlasování se v celé ČR zapojilo 11 404 lidí, což jsou necelé dvě třetiny členů.

Proti účasti ve vládě se postavily také Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Jihomoravský kraj. Nejmenší podporu měla koaliční spolupráce v Ústeckém kraji, kde bylo proti účasti ve vládě 61,32 procenta hlasů.

Autoři | Foto ČSSD

Štítky vláda, ČSSD, referendum, ANO 2011, Jan Birke, Královéhradecký kraj, Náchod, Ústecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské vedení ČSSD vstup do vlády podpoří, i když kraj byl proti  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.