Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velvyslankyně Norského království zavítala do Královéhradeckého kraje

Královéhradecký kraj navštívila velvyslankyně Norského království Siri Ellen Sletner. V krajském sídle ji přivítal hejtman Jiří Štěpán společně s radním Pavlem Hečkem. Obě strany pak diskutovaly nad nejvýznamnějšími turistickými cíli v regionu i například nad problematikou ochrany životního prostředí.

Hned v úvodu setkání norská velvyslankyně vyzdvihla potenciál Královéhradeckého kraje v oblasti cestovního ruchu a pochválila životní úroveň, kterou nabízí svým obyvatelům. „Váš kraj je jako stvořený pro odpočinek a díky síti cyklostezek nabízí i skvělé možnosti pro cykloturistiku,“ zhodnotila norská velvyslankyně Siri Ellen Sletner.

Kromě cyklistiky se diskuze stočila i na další významná místa regionálního cestovního ruchu. Radní Pavel Hečko navázal na slova velvyslankyně, která pochvalovala krásu Krkonoš, když zmínil nadcházející Světový pohár žen v alpských disciplínách, který se odehraje příští rok v březnu ve Špindlerově Mlýně.

Během debaty obě strany našly i společné téma v sociální a zdravotní oblasti. „V Královéhradeckém kraji chybí kvalifikovaný personál v obou těchto oblastech,“ nastínil zdejší situaci hejtman Jiří Štěpán. Obdobný problém znají i Norové, kde je podle velvyslankyně nedostatek pracovníků a naopak velký počet starých lidí, což stát řeší výstavbou domovů pro seniory.

Jedním z bodů setkání byla také oblast ochrany životního prostředí. Norská velvyslankyně znovu pochválila přírodní krásu regionu a zajímala se o kroky, které kraj činí pro její ochranu. Zmíněno bylo zlepšování podmínek pro elektromobily. „Odklon od benzínových a dieselových motorů je u nás pomalejší, než je tomu v Norsku, které hraje světový prim,“ zhodnotil hejtman Jiří Štěpán, ale dodal, že i v České republice elektromobily postupně vstupují na trh. „Například v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem by měly být v brzké době nově otevřeny dobíjecí stanice,“ doplnil hejtman.

Po jednání hejtman doprovodil velvyslankyni na návštěvu barokního hospitálu Kuks, kde se jí naskytla možnost vidět jednu nejnavštěvovanějších kulturních památek regionu.

Tisková zpráva | Foto Královéhradecký kraj

Štítky návštěva, jednání, Norsko, velvyslankyně, Královéhradecký kraj, Jiří Štěpán, Pavel Hečko, Krkonoše, Špindlerův Mlýn, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velvyslankyně Norského království zavítala do Královéhradeckého kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.