Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V ČSSD v Královéhradeckém kraji je referendum o vládě zatím vyrovnané

Hlasování sociálních demokratů v Královéhradeckém kraji o vstupu do menšinové vlády s hnutím ANO je zatím vyrovnané. Svůj hlas podle předsedy krajské ČSSD a poslance Jana Birkeho odevzdalo 30 procent členů ze zhruba 50 místních organizací. Upozornil, že zatím v referendu hlasovaly především malé místní organizace, které nezřídka mají i jen několik členů. Celkem má ČSSD v hradeckém kraji asi 600 členů.

Velké organizace v Hradci Králové a dalších velkých městech budou mít referenda v následujících dvou týdnech. V Náchodě, kde má ČSSD téměř 40 členů a Birke tam je starostou, bude referendum v úterý 5. června.

Birke je zastáncem vstupu ČSSD do vlády. Přesvědčovací kampaň mezi spolustraníky v kraji za vstup do vlády ale nevede. „Chci, aby se každý člen mohl rozhodnout volně a svobodně,“ řekl. Referendum, která začalo 21. května, podle Birkeho běží v kraji bez problémů. „Hlasování dosud nic nenarušilo. Nikdo mi zatím nehlásil, že by něco bylo špatně,“ dodal.

Z dřívějších vyjádření některých členů ČSSD v Královéhradeckém kraji vyplývá, že ČSSD by neměla jít do vlády za každou cenu. Některým vadí, že by se koaliční vláda ve Sněmovně musela opírat o hlasy komunistů, protože ANO a ČSSD mají dohromady jen 93 z 200 poslanců.

Hlasování v celé ČSSD se bude konat do 14. června na schůzích téměř 1100 místních organizací strany. Právo vyjádřit se má více než 17 500 straníků. Vedení strany se svých členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády na základě podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení.

Autoři | Foto ČSSD

Štítky ČSSD, referendum, vláda, Birke, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Hradec Králové, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ČSSD v Královéhradeckém kraji je referendum o vládě zatím vyrovnané  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.