Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Boj o kulturu v Hradci pokračuje. Primátor Hradce nazval pořadatelé kulturních akci partou zhrzených organizátorů

Město Hradec Králové přiškrtilo dotace na pořádání kulturních a společenských akcí ve městě, a to vyvolalo bouři nevole. Organizátoři protestují a chystají městu otevřený dopis. Primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek si ale za rozhodnutím zastupitelů stojí.

"Jen pro představu – jedna z akcí dostala od města dotaci 300 tisíc korun místo požadovaných 350 tisíc. Přitom se tato žadatelka, které jsme nevyhověli přesně podle jejích představ, stala jakýmsi mluvčím „zhrzených“ organizátorů. Je to skutečně tak málo? Nedají se prostředky sehnat i jinde? Je nutné skutečně spoléhat pouze na štědrost města? Zodpovězení těchto otázek ponechávám na vás," napsal Alexandr Hrabálek na svém facebookovém profilu.

Reagoval tak pravděpodobně na Martinu Součkovou, organizátorkou akce Na jednom břehu, která se ve svém vyjádření ohradila proti snížení rozpočtu. 

"Obdržel jsem celou řadu připomínek a negativních reakcí na to, že jsme zkrátili dotace na kulturní projekt Regina. Vše začalo článkem v MFDnes, který však problematiku nepopsal a nerozebral dostatečně objektivně. Je známou skutečností, že v našem tisku často převažuje povrchní pohled, někdy až bulvárně-kritický nad objektivním zpravodajstvím," dodal primátor Hradce.

Na problém jako jedna z prvních upozornila právě Mladá Fronta, a od té doby to v Hradci vře mezi organizátory akcí a zastupiteli města.  

Primátor si za rozhodnutím stojí

"Ano, zkrátili jsme dotaci některým kulturním projektům. Nevím ale, jestli je známo, že program Regina začínal s přibližně 15 kulturními projekty a v průběhu let došlo k jejich nárůstu na více než 30. Přitom se organizátoři akcí začali domnívat, a jak je vidět, skutečně se domnívají, že dotace na jejich akce jsou nárokové, tedy že příspěvek musí dostat ve výši, o jakou si řeknou", pokračuje Hrbálek.

Ten si za svým rozhodnutím stojí a jak to tak vypadá, společnou řeč organizátoři s primátorem jen tak nenajdou. Hrozí tak, že kulturní akce, které o peníze přijdou, budou okleštěny, v nejhorším případě zcela zrušeny.

"Rozhodli  jsme se tak, jak jsme se rozhodli. A domnívám se, že vzhledem k naší podpoře Divadla Drak, Klicperova divadla, Filharmonie Hradec Králové a dalších kulturních institucí nám nikdo nemůže vytýkat, že kulturu v Hradci Králové nepodporujeme" pokračuje Hrabálek ve svém komentáři.

Jenže organizátoři poukazují na to, že i když řadu let dostávali stejnou částku, tak náklady rostou, tudíž okleštění jejich situaci zhorší a není tak pravda, že jejich akce jsou zcela závislé na dotaci od města. 

Po konci festivalu Hip Hop Kempu hrozí konec i letecké akci CIAF, která stále nemá schválenou dotaci. V obyvatelích Hradce to vře. Dle mnoha komentářů na facebooku lze vyčíst, že se současnou situací nejsou spokojeni. Jedno je jisté, kultura v Hradci Králové upadá. 

Autoři | Foto Alexandr Hrabálek/Facebook

Štítky kulturní akce, kultura, Hradec Králové, dotace, primátor, Alexandr Hrabálek, projekt, Regina, Facebook, Klicperovo divadlo, Filharmonie Hradec Králové, Mladá fronta

Boj o kulturu v Hradci pokračuje. Primátor Hradce nazval pořadatelé kulturních akci partou zhrzených organizátorů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.