Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Politik Vedlich: Komunisté se znovu derou k moci. Jak si jinak vysvětlit, že máme premiérem estébáka?

V České republice po 30 letech svobody sílí hlasy těch, kdo si demokracie neváží a sympatizují se současnými totalitními režimy. V rozhovoru to řekl jeden ze studentských vůdců listopadové revoluce v roce 1989 v Hradci Králové a později dlouholetý regionální politik Jindřich Vedlich. Společnost je podle něj silně rozdělená a vztahy mezi lidmi se zhoršují. O to větší důvod je hodnoty liberální demokracie důsledně prosazovat a chránit, míní.

Sametová revoluce podle něj nebyla důsledná a příliš měkce postupovala vůči komunistům a představitelům minulého režimu. To považuje za jednu z největších chyb polistopadového vývoje. "V případě komunistické strany a Státní bezpečnosti (StB) jsme to nedotáhli do konce, to byla velká chyba a teď se nám to vrací. Proto se komunisté a 'estébáci' znovu derou k moci. Jak si jinak vysvětlit, že máme premiérem estébáka'? Proto se chci za to jménem bývalých studentských vůdců občanům České republiky omluvit," řekl Vedlich.

Podezření ze spolupráce s StB čelí premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Nařčení odmítá. Opakovaně řekl, že u slovenských soudů třikrát vyhrál a pak tamní Ústavní soud uvedl, že žaloval nesprávnou instituci. "Já jsem nic neudělal a vyhraju to na tisíc procent," prohlásil již dříve Babiš.

Kladný postoj k Evropské únii a NATO

Vedlich se domnívá, že měla být komunistická strana zakázána, lustrační zákon měl být přísnější a do vedení státu neměli být tolik zapojováni bývalí komunisté z roku 1968. Naopak za největší úspěchy polistopadového vývoje považuje kromě zavedení demokracie také oddělení moci zákonodárné, výkonné a soudní, malou privatizaci a vstup do NATO a EU. "Největším nebezpečím pro demokracii v ČR je v současnosti prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš," svěřil se Vedlich.

V listopadu 1989 mu bylo třiadvacet, studoval na Pedagogické fakultě v Hradci Králové a několik dní po událostech na Národní třídě v Praze se stal členem koordinačního studentského stávkového výboru hradeckých vysokých škol. Byl součástí týmu, co ve stotisícovém městě vyjednával s představiteli tehdejší moci. "Hradec Králové bylo tehdy velmi konzervativní a komunisticky založené město,"  poukázal Vedlich. "Rozjet demonstrace v ulicích města, na náměstích, proto trvalo déle," dodal. Účast na dění roku 1989 považuje za nejdůležitější ve svém životě.

Z politiky odešel, alespoň prozatím

Po sametové revoluci vstoupil do politiky, neboť považoval listopadové události za začátek změn, které se měly odehrát. Vstoupil do ODA, později do TOP 09. Většina jeho tehdejších "revolučních" kolegů ale v politice nepůsobí. Od svého zvolení do zastupitelstva v roce 2010 za TOP 09 působil jako náměstek primátora pro rozvoj města.

V roce 2012 se stal na jedno volební období krajským zastupitelem. Z politiky se stáhl po loňských komunálních volbách, když neuspěl s novým uskupením Slušná politika a Hradečtí patrioti, jehož byl hlavní tváří - nedostal se do městského zastupitelstva. Návrat do politiky nevyloučil. "Přes všechna negativa zůstávám optimistou a věřím, že slova Václava Havla, že 'pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí' stále platí," uzavřel.

Autoři | Foto Hradečtí patrioti

Štítky ČR, historie, 1989, Hradec Králové, FOTO, Jindřich Vedlich, Česko, demokracie, politika, Sametová revoluce, Listopadová revoluce, Státní bezpečnost, komunismus, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politik Vedlich: Komunisté se znovu derou k moci. Jak si jinak vysvětlit, že máme premiérem estébáka?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.