Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj si půjčí 900 mil. Kč, většina půjde na nemocnici v Náchodě

Královéhradecký kraj si vezme u Komerční banky úvěr 900 milionů korun. Většina peněz poslouží na přestavbu náchodské nemocnice. O úvěru s dobou splatnosti v letech 2021 až 2026 dnes rozhodli krajští zastupitelé.

Kraj vybíral ze tří bank. „Kraj by měl začít úvěr čerpat od 1. července 2018,“ řekl  Dan Lechmann z tiskového oddělení kraje.

Podle vedení kraje není teď možné vyčíslit, jak bude úvěr přesně rozdělen. „Hlavním motivem (úvěru) je nemocnice v Náchodě. Na její přestavbu by mělo jít maximálně 600 milionů korun, asi 200 až 300 milionů na financování EU projektů a silnice,“ řekl radní zodpovědný za oblast financí Rudolf Cogan. Přestavba největší krajské nemocnice by měla stát přes 1,3 miliardy bez DPH, další peníze si vyžádá technické vybavení.

Tajemník ekonomického odboru kraje Vladimír Soběslav míní, že takto rozsáhlý úvěr si region může dovolit. „Můžeme si dovolit zdravé zadlužení, jsme jedním z nejméně zadlužených krajů v ČR,“ řekl. Dluh kraje na konci roku 2017 činil 287,2 milionu korun, o rok dříve 450 milionů.

Přestavba krajské Oblastní nemocnice Náchod začala letos na jaře a zajišťuje ji stavební konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavba by měla stát 1,344 miliardy korun bez DPH, trvat má 26 měsíců, a to za plného provozu nemocnice. Pacientům, zaměstnancům a návštěvníkům nemocnice přinese stavba řadu omezení.

Podstatou projektu je výstavba dvou nových nemocničních objektů. Dále vznikne objekt pro medicinální plyny, bude vystavěn nadzemní koridor a podzemní chodby mezi budovami. Stavební firmu se kraji podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži. Podle původních plánů se mělo začít stavět již v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015.

Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200 tisíci obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250 tisíc lidí. Je největším zdravotnickým zařízením patřícím Královéhradeckému kraji, má 1500 zaměstnanců.

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky nemocnice, Královéhradecký kraj, úvěr, zadlužení, Náchod, Komerční banka, Evropská unie, Oblastní nemocnice Náchod, Rudolf Cogan, Geosan Group, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj si půjčí 900 mil. Kč, většina půjde na nemocnici v Náchodě  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.