Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Krajská delegace veze na Ukrajinu počítače a lůžkoviny

Tři dny stráví delegace Královéhradeckého kraje v Ťačivském rajónu v ukrajinské Zakarpatské oblasti. Zástupce kraje čeká jednání o prohloubení spolupráce s představiteli Zakarpatské oblastní rady i představiteli města Ťačiv.

Do Zakarpatské oblasti v pondělí 14. května večer odjel hejtman Jiří Štěpán, náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar a radní zodpovědný za investice, turistický ruch a regionální rozvoj Pavel Hečko. Delegace se vrátí ve čtvrtek večer.

„Do Ťačivu jedeme na základě pozvání ze strany našeho partnera a na základě smlouvy o partnerství mezi Zakarpatskou oblastní radou a Královéhradeckým krajem, která byla uzavřena loni v listopadu. Se Zakarpatskou oblastí nás spojuje společná historie, její hranice se prakticky shodují s územím bývalé Podkarpatské Rusi, která byla po dvě desetiletí součástí Československa,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Jako pomyslný předvoj vyjely už v neděli 13. května do Ťačivského rajónu děti ze Základní školy na třídě SNP v Hradci Králové na školu v přírodě, pod vedením tajemnice hejtmana Terezy Nyklíčkové. Zde budou čas trávit spolu s žáky Základní a střední školy č. 1 Ťačiv. Česko-ukrajinské táborníky čeká bohatý program. Jeho součástí bude i výprava po stopách loupežníka Nikoly Šuhaje, která se uskuteční 15. května. Na cestě do Koločavy se k dětem v rámci programu prvního dne návštěvy Ukrajiny připojí i delegace z Královéhradeckého kraje a stráví s nimi celý den.

Ve středu hejtman Jiří Štěpán v doprovodu svých kolegů navštíví obce Uglja a Ugolka, která leží v Ťačivském rajónu. „Do Zakarpatské oblasti vezeme humanitární dar. Pro školy v Ťačivu a Ugolce máme připravených deset počítačů. Okresní nemocnici v Uglije věnujeme deky, polštáře a povlečení. Během setkání s předsedou Zakarpatské oblastní rady Мychajlem Rivisem budeme jednat o transportu dalšího humanitárního daru. Situace v této části Ukrajiny není v mnoha směrech uspokojivá,“ sdělil hejtman Jiří Štěpán.

Během středy čeká člena delegace Romana Klímu z krajského odboru regionálního rozvoje separátní program, který navazuje na Seminář pro spolupráci s partnery z jihovýchodní Evropy. Ten se uskutečnil ve čtvrtek 19. dubna na půdě Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Seminář reagoval na aktuální výzvy v programech a fondech, kde mohou spolupracovat čeští partneři s partnery ze Slovenska, Ukrajiny, Maďarska, Srbska, Arménie a řady dalších zemí. „Hosté z Ukrajiny náš seminář ocenili a požádali nás o další spolupráci a konzultace,“ doplnil Roman Klíma.

Čtvrtek věnuje krajská delegace jednání s partnery o prohloubení další spolupráce, prohlídce Ťačivu a jeho pamětihodností a příspěvkových organizací města.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký kraj, delegace, Ukrajina, Ťačiv, Zakarpatská oblast, rada, Jiří Štěpán, Pavel Hečko, Aleš Cabicar, Nikola Šuhaj, Československo, Podkarpatská Rus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská delegace veze na Ukrajinu počítače a lůžkoviny  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.