Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hamáček povede ČSSD dál, dostal 433 hlasů z 501 odevzdaných

, aktualizováno 1. března 2019, 18:43

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček povede ČSSD další dva roky. V tajné volbě na sjezdu v Hradci Králové dnes získal 433 hlasů, proti bylo 57 delegátů, 11 lístků bylo neplatných. Oznámila to volební komise. Protikandidáta obhajující předseda na sjezdu neměl. Ve volbě tak získal Hamáček stejnou percentuální podporu jako předseda koaličního ANO Andrej Babiš na nedávném sněmu tohoto hnutí, tedy zhruba 86 procent.

V historii ČSSD je dnešní Hamáčkův výsledek druhý nejlepší. V dubnu 2001 ho předčil Vladimír Špidla, pro nějž se tehdy ve volbě předsedy strany vyslovilo 87,5 procenta delegátů. Podobný výsledek zaznamenal také v březnu 2015 Bohuslav Sobotka, jemuž dalo hlas 85 procent delegátů.

Už před hlasováním Hamáček prosadil změnu stanov, které podle něj stranu modernizují. Jeho výzvě k přijetí zásadní změny vyhovělo 413 delegátů, proti hlasovalo 45 sociálních demokratů a zdrželo se jich 31. Na rozdíl od tajné volby předsedy vhozením lístku do urny v tomto případě delegáti hlasovali elektronicky.

Před volbou místopředsedů vyzval Hamáček delegáty k tomu, by zvolili tým soudržný, dělný a jednotný. O funkci prvního místopředsedy usiluje dosavadní řadový místopředseda Roman Ondreka, později přijde na řadu volba dalších místopředsedů.

V diskusi se s vrcholným vedením ČSSD rozloučil někdejší úřadující předseda Milan Chovanec, zopakoval, že se vzdá poslaneckého mandátu, zůstane ve vedení plzeňských sociálních demokratů. Rozhodl se tak kvůli nesouhlasu se spoluprací ČSSD s hnutím ANO. Hamáček mu za dosavadní působení v ČSSD poděkoval.

V kandidátském projevu Hamáček pohrozil odchodem sociálních demokratů z menšinové vlády s ANO, pokud se hnutí vedené Babišem bude sbližovat s pravicí. Uvedl však, že dohody uzavřené s ANO se zatím plní a pokud se na tom nic nezmění, bude ČSSD ve vládě pokračovat. Mezi prioritami pro dialog s vládním partnerem jmenoval například zavedení sektorové daně a progresivní zdanění.

Autoři

Štítky ČSSD, sjezd, Hradec, Miloš Zeman, Jan Hamáček, volby, ANO 2011, Andrej Babiš, Hradec Králové, Vladimír Špidla, Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hamáček povede ČSSD dál, dostal 433 hlasů z 501 odevzdaných  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.