Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak politici hodnotí první měsíce fungování nové koalice?

V rámci pravidelné rubriky Politická Korida se redakce Drbny opět obrátila na vybrané hradecké zastupitele s otázkou k dění ve městě. Tentokrát nás zajímalo hodnocení práce vládnoucí koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených. Ze sedmi oslovených politiků odpověděli pouze dva.

OTÁZKA REDAKCE: 

Jak po prvních měsících hodnotíte práci a fungování koalice? Co vás zatím nejvíce překvapilo?​

Otázka byla položena vybraným zastupitelům (představitelům jednotlivých stran) e-mailem ve čtvrtek 21. února v 13:19, čas odpovědět měli do čtvrtka 28. února do 12:00. Odpovědi jsou řazeny podle času doručení do e-mailové schránky redakce.  

Monika Štayrová (ANO)

Práci a fungování koalice hodnotím pozitivně. Není to nic jednoduchého po stránce organizace řídit město v koalici, ale zatím se to daří.

Nejvíc mě překvapila kauza jako je zadání veřejné zakázky na rekonstrukci fotbalového stadionu v konci roku 2018, kterou jsme jako koalice na poslední chvíli pozastavili, protože se objevil negativní posudek supervizora. Až nyní se dovídáme po kontrole projektové dokumentace, jaké skutečné peníze by nás oprava stadionu stála a co by se všechno muselo v dokumentaci napravit. Také mě překvapilo, že do připravovaného rozpočtu na rok 2019 byla cca do listopadu navržena stavba velice potřebné odlehčovací služby v Honkově ulici, která měla původně stát cca 50 mil. Kč a následně se částka skokově zvyšovala, až skončila na částce cca 120 mil. Kč. To se potom těžko sestavuje rozpočet, když se částky mění lusknutím prstů.

Posledním překvapením pro mě bylo určité nedorozumění, když jsme jako koalice aktivně zorganizovali podle jednacího řádu pracovní schůzku se společností CTP pro zájemce z řad zastupitelů všech politických klubů v rámci snahy o maximální informovanost při rozhodování. Nebylo to žádné veřejné jednání zastupitelstva, ale přesto se ozvaly hlasy, že tato pracovní schůzka měla být přístupná i pro veřejnost a média, což tak není. Trochu mě to mrzelo, protože naším cílem bylo, aby zastupitelé nebyli v situaci jako my, když jsme v minulém volebním období jako opoziční zastupitelé neměli všechny informace k dispozici a poměrně složitě jsme získávali kompletní podklady jako v případě kauzy CTP.

Pavel Vrbický (Piráti)

Podle našeho názoru zatím není co hodnotit. Jsou za námi teprve první setkání výborů a komisí, nedořešilo se žádné z vážných témat jako je fotbalový stadion, haly CTP, investiční akce města. Na hodnocení si proto ještě počkáme.

Co nás překvapilo, to se netýká jen koalice, ale zavedené praktiky hlášení střetu zájmů a následné hlasování. Na tento fenomén upozornil náš zastupitel Pavel Vacek, doc. PhDr., Ph.D. Běžně se totiž děje, že příslušný zastupitel před hlasováním nahlásí střet zájmů a následně klidně hlasuje. Pro nás je to nepřijatelné a neslušné. Správné řešení: jsem-li ve střetu zájmů, nehlasuji.


Na dotaz redakce neodpověděli: Zdeněk Fink (HDK), Jiří Bláha (ODS), Anna Maclová (Koalice pro Hradec), Martin Hanousek (Změna pro Hradec a Zelení) a Lubomír Štěpán (KSČM).

Autoři

Štítky Korida, politika, koalice, volby, ODS, ANO 2011, Drbna.cz, CTP, střet zájmů, Monika Štayrová, Pavel Vacek, Zdeněk Fink, Jiří Bláha

POLITICKÁ KORIDA: Jak politici hodnotí první měsíce fungování nové koalice?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.