Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Královéhradecký hejtman je proti podpoře Českého svazu bojovníků za svobodu, město podpoří místní buňku

Královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) je za současné situace ve vedení Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) proti tomu, aby kraj poskytl této organizaci finanční podporu. Podobný názor má primátor stotisícového Hradce Králové Alexandr Hrabálek (za ODS), který ale není proti tomu, aby město podpořilo místní sdružení ČSBS. Svůj postoj Štěpán a Hrabálek vysvětlují také tím, že nesouhlasí s aktivitou pražské centrály ČSBS. Organizace řízená Jaroslavem Vodičkou čelí v posledních týdnech kritice, mj. kvůli ocenění poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Dotace zastavilo či omezilo již několik měst v ČR.

Letošní žádost o dotaci bude rada Královéhradeckého kraje teprve projednávat. „Nechci předjímat, jaké bude její finální stanovisko. Já ale poskytnutí dotace nepodpořím. Aktivity vedení Českému svazu bojovníků za svobodu skutečně nedělají (svazu) dobrou reklamu a neprospívají mu," řekl Štěpán. Hejtmanství má podle něj problém i s tím, jak svaz naložil s minulou dotací. „V roce 2016 Královéhradecký kraj poskytl ČSBS dotaci ve výši 150 tisíc korun. Z toho část byla určena pro členy (ČSBS) na nákup léků a zdravotních pomůcek. ČSBS jim nedal ani korunu a peníze s ostudou vraceli. Kraj pak vyplatil peníze členům individuálně," uvedl Štěpán.

Naopak královéhradecká radnice se nebrání podpoře místního sdružení ČSBS. „Město v posledních letech běžnou činnost a fungování ČSBS nedotovalo. Pouze drobné dary a příspěvky v posledním roce šly výhradně na akce pořádané místní organizací, se kterou město má dlouhodobě korektní spolupráci. Věřím, že tomu tak bude nadále i přes nesouhlas s aktivitami současného vedení centrály svazu. Pokud tedy město bude ČSBS jakkoli podporovat, tak výhradně činnost místního sdružení," řekl Hrabálek.

ČSBS pod Vodičkovým vedením čelí kritice, svaz opustili někteří dlouholetí členové. Například oceněný Ondráček se před listopadem 1989 účastnil policejních zásahů proti účastníkům protirežimních demonstrací. Svaz ho ocenil za to, že přispívá na opravy válečných pomníků a účastní se jeho akcí. Komunistický poslanec Ondráček také na začátku roku 2016 podnikl se svým stranickým kolegou Stanislavem Mackovíkem soukromou cestu do oblasti ukrajinského Doněcku, který kontrolují proruští povstalci. Proti cestě se pak ohradila ukrajinská diplomacie.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, obce, ČSBS, Královéhradecký kraj, Český svaz bojovníků za svobodu, Jiří Štěpán, Alexandr Hrabálek, Zdeněk Ondráček, Jaroslav Vodička, ČSSD, ODS, KSČM, dotace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký hejtman je proti podpoře Českého svazu bojovníků za svobodu, město podpoří místní buňku  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.