Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradečtí Piráti vypsali soutěž na radního dopravního podniku

Královéhradečtí Piráti, kteří jsou ve městě v opozici, vypsali výběrové řízení na nominanta do dozorčí rady dopravního podniku. Místo v dozorčí radě dopravního podniku v jako vůbec první městské společnosti Pirátům nabídl primátor Alexandr Hrabálek (za ODS). Piráti o tom informovali v tiskové zprávě. Postupují podobně jako pražští Piráti, také oni vypsali výběrová řízení na místa, která jim připadla v dozorčích radách městských firem.

Podle volebního lídra hradeckých Pirátů Pavla Vrbického je to v hradecké komunální politice poprvé, co na pozici v dozorčí radě městské organizace bylo vypsáno výběrové řízení. "Slíbili jsme, že výběrová řízení budou veřejná. Chceme vybrat vhodného kandidáta a dopravní podnik posunout dál," řekl Vrbický.

Piráti požadují kromě životopisu i motivační dopis obsahující vizi působení v pozici radního. Mezi hodnotícími kritérii je také znalost "pirátského programu a myšlenek".

Společnost Dopravní podnik (DP) města Hradce Králové vznikla na jaře 1997. Městskou hromadnou dopravu (MHD) zajišťuje kromě území města Hradec Králové také v okolních obcích Běleč nad Orlicí, Divec, Lochenice, Předměřice nad Labem, Stěžery, Stěžírky a Vysoká nad Labem. V roce 2017 hradecká MHD přepravila 36,5 milionu cestujících.

Podle radnice se proces personálních změn v obsazení statutárních orgánů týká prakticky všech společností, které město vlastní nebo v nich má podíl. "V některých městských firmách jsou na těchto místech lidé, kteří po loňských komunálních volbách již ani v zastupitelstvu nejsou. Jako koalice odpovídáme za chod města, tedy i jeho společností, a změny v jejich orgánech jsou tedy logické. Někde již změny nastaly, jinde se připravují," uvedl Hrabálek.

Při novém obsazování pozic chce radnice rozlišovat, zda v daném případě je vhodnější odborník, nebo přímo zastupitel. Několik míst radnice nabídne i opozici. "Kolik a kterých společností se to bude týkat, je ještě otázkou jednání," uvedl Hrabálek. Podle něj je na každém zastupitelském klubu, jakým způsobem a koho vybere za svého zástupce do dané společnosti.

Městských společností je přes deset, patří mezi ně také Městské lesy Hradec Králové, Letecké služby Hradec Králové nebo Tepelné hospodářství Hradec Králové. Na hradecké radnici vládne trojkoaliace hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, doprava, personální, Hradec Králové, dopravní společnost, Česká pirátská strana, dozorčí rada, výběrové řízení, Alexandr Hrabálek, ODS, Pavel Vrbický, ANO 2011, Městské lesy Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí Piráti vypsali soutěž na radního dopravního podniku  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.