Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové plánuje schodkový rozpočet, investovat chce 240 milionů

Stotisícový Hradec Králové plánuje pro rok 2019 rozpočet se schodkem 20 milionů korun při příjmech 2,075 miliardy korun a výdajích 2,095 miliardy korun. Na investice chce město dát 240 milionů korun, hlavní investicí má být stavba fotbalového stadionu. Schodek rozpočtu město vyrovná z peněz ušetřených v minulých letech, úvěr si brát nebude. Návrh rozpočtu projednala rada města, schvalovat jej budou zastupitelé 17. prosince.

Na stavbu fotbalové arény si město v rozpočtu vyčlenilo 180 milionů korun. Kdy stavba zhruba za 400 milionů korun bez DPH skutečně začne, je však zatím nejasné. Na konci listopadu zastupitelé na návrh nového vedení města zrušili již druhé výběrové řízení na stavební firmu. Vedení radnice slíbilo, že do tří měsíců udělá revizi tendru a soutěž, která se bude týkat stavby dvou tribun, vypíše znovu.

Druhou hlavní investicí města by v příštím roce měla být stavba lávky přes Labe u kongresového centra Aldis asi za 48 milionů korun. Město má na lávku stavební povolení a připravuje tendr na stavební firmu.

Nejasné je zatím pokračování dvousetmilionové rekonstrukce Základní umělecké školy Střezina. Stavba sice začátkem letošního roku začala, ale stavební firma od stavby v polovině roku odstoupila. Radnice nyní podle náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS) přepracovává projektovou dokumentaci s cílem zlevnění stavby. Současně také řeší spor se stavební firmou o vypořádání nároků z ukončení stavby.

Podle náměstkyně primátora pro ekonomiku Moniky Štayrové (ANO) v říjnu ustavená koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec neměla při tvorbě rozpočtu mnoho možností udělat v něm zásadní změny. „Příští rok k tomu chceme přistoupit jinak. Především je potřeba zreálnit investiční záměry, abychom zbytečně neblokovali prostředky na akce, jejichž realizace se stále odkládá," uvedla Štayrová.

Velké náměstí, Benešovka, Mileta

Prioritní investiční projekty, kterými jsou rekonstrukce historického Velkého náměstí, oprava panelákové Benešovy třídy a přestavba křižovatky Mileta, město zařadilo do rozpočtového výhledu na roky 2020 až 2022. Do všech tří let radnice například rozložila opravu Velkého náměstí s náklady 180 milionů korun.

Radnice předpokládá, že další investiční akce do rozpočtu přibudou postupně v roce 2019, až bude vypořádán výsledek hospodaření letošního roku. Vše ale podle náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS) bude záležet na projektové připravenosti investic, která se v minulých letech ne vždy dařila. „Obrátit trend (klesajících investic) bude obtížné," uvedl Bláha.

Hradci Králové v uplynulých čtyřech letech výrazně klesly investice. Zatímco ještě v roce 2014 město investovalo téměř 550 milionů korun, v dalších letech následoval postupný pokles až na loňských 149 milionů korun. Klesající investice se odrazily v tom, že Hradec o více než pětinu snížil své zadlužení a objem našetřených peněz na účtech ke konci roku 2017 zvedl na 1,34 miliardy korun. Rozpočty města skončily v letech 2014 až 2017 v souhrnném přebytku 635 milionů korun.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, 2019, Hradec Králové, investice, stavební firma, Jiří Bláha, ODS, Monika Štayrová, ANO 2011, MILETA, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové plánuje schodkový rozpočet, investovat chce 240 milionů  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.