Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Královéhradecký kraj bude příští rok hospodařit se schodkem 337,5 milionu korun

Královéhradecký kraj bude v roce 2019 hospodařit s rozpočtovým schodkem 337,5 milionu korun, a to kvůli výdajům na již zahájenou miliardovou přestavbu nemocnice v Náchodě. Deficit rozpočtu kraj pokryje z úvěru 400 milionů korun na stavbu nemocnice. Současně kraj o 62,5 milionu korun příští rok sníží své dříve přijaté úvěry. Rozpočet dnes schválilo zastupitelstvo kraje. Pro rozpočet hlasovalo 41 zastupitelů, nikdo se nezdržel ani nebyl proti. Pro letošní rok měl kraj rozpočet s přebytkem 162 milionů korun.

Hospodaření Královéhradeckého kraje od roku 2013 pravidelně končilo přebytky ve stamilionech korun. V roce 2016 přebytek dosáhl rekordních 818,5 milionu korun, loni přebytek činil 672 milionů korun.

Celkové výdaje kraje by měly příští rok činit 4,84 miliardy korun a příjmy 4,5 miliardy Kč. Na straně příjmů budou hlavní položkou daňové příjmy, které by měly meziročně vzrůst o 121 milionů korun na 4,13 miliardy korun.

Kvůli stavbě náchodské nemocnice by příští rok investice kraje měly vzrůst na 1,31 miliardy korun z letos plánovaných 839 milionů korun. Na stavbu nemocnice Náchod, která začala letos na jaře a má být hotova v roce 2020, by kraj měl letos dát 420 milionů korun. Celková investice do nemocnice, která spočívá ve výstavbě dvou nových pavilonů, má činit 1,344 miliardy korun.

Radní kraje pro finance Rudolf Cogan (Starostové a Východočeši) připomněl, že úvěr 400 milionů korun půjde výhradně na investice, ne na zajištění provozu kraje. Finanční stabilitu kraje úvěr neohrozí. „Ke konci letošního roku bude mít kraj rekordně nízký dluh dluh 125 milionů korun," uvedl Cogan. Dodal, že úvěr na nemocnici, který má celkovou výši až 900 milionů korun, si kraj vzal ještě v době nízkých úrokových sazeb, takže proti nynějším sazbám ušetří desítky milionů korun.

PSALI JSME: Královéhradecký kraj chce příští rok hospodařit se schodkem 337,5 milionů korun

Významných 505 milionů korun dá kraj příští rok do Fondu rozvoje a reprodukce, z něhož hradí jednotlivé menší investice. Největší část peněz z fondu, a to 150 milionů korun, půjde do oprav silnic, do zdravotnictví půjde 120 milionů korun. K dalším akcím patří například výstavba depozitáře jičínského muzea v Robousích za 15 milionů korun, stavební úpravy žacléřského objektu Domova důchodců Lampertice za deset milionů korun, úpravy čistírny odpadních vod v rychnovské nemocnici za 21 milionů nebo stavební úpravy trutnovské interny v hodnotě 14,2 milionu korun.

Významnou položkou ve výdajích kraje je dotace autobusových a vlakových spojů. Na dopravní obslužnost autobusy by mělo jít 366 milionů korun a na drážní dopravu 390 milionů korun, celkem 756 milionů korun. Pro letošní rok to bylo 734 milionů korun. Na údržbu silnic kraj vyčlenil přes 460 milionů korun. Do výstavby průmyslové zóny Kvasiny-Solnice chce kraj příští rok dát 82 milionů korun. Na předfinancování projektů s podporou evropských fondů si kraj pro příští rok vyčlenil 275 milionů korun.

Oproti schválenému rozpočtu se příjmy a výdaje kraje v daném roce postupně úpravami zvyšují o transfery peněz od státu, které jdou zejména na platy učitelů. Celkové příjmy a výdaje rozpočtu tak za rok nakonec výrazně vzrostou a například letos by měly přesáhnout 15 miliard korun.

V kraji vládne pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, 2019, Královéhradecký kraj, nemocnice, úvěr, Náchod, Rudolf Cogan, Oblastní nemocnice Náchod, ČSSD, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj bude příští rok hospodařit se schodkem 337,5 milionu korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.