Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fotbalový stadion postavit chceme, ubezpečuje fanoušky náměstek primátora Jiří Bláha

V pondělí hradečtí zastupitelé rozhodli o zrušení tendru na fotbalový stadion. Za tři měsíce, po prostudování materiálů a odstranění pochybností, by chtělo vedení města vyhlásit novou soutěž. Náměstek primátora zodpovědný za investice Jiří Bláha (ODS) fanoušky ubezpečuje, že vládnoucí koalice chce fotbalový stadion postavit. „Jsem o tom pevně přesvědčený. Bez ohledu na to, jak se k tomu třeba někteří její členové v minulosti vyjadřovali,“ řekl Bláha.

V rozhovoru pro webové stránky hradeckého fotbalového klubu Bláha uvedl, že nést návrh na zrušení zastupitelům tak narychlo nebylo jeho přáním. Hrozilo však riziko, že výběrové řízení bude napadnuto a na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) by spor běžel třeba i několik let,“ vysvětluje svůj krok náměstek primátora.

PSALI JSME: Hradečtí zastupitelé schválili zrušení tendru na nový fotbalový stánek za 400 milionů korun 

Pro zrušení tendru se vyslovilo 23 zastupitelů, vládnoucí koalice disponuje 19 hlasy. „Po prostudování celého příběhu, jak se děl s fotbalovým stadionem, jsem zjistil, že 30. října jsem byl do své funkce zvolen ustavujícím zasedáním zastupitelstva a o den později administrátor zakázku vyvěsil na web. Administrátor byl přitom vybrán 23. října jako ten, kdo se má dokumentací se vší péčí zabývat. Tak krátká doba byla první věcí, co mě zarazila. Pak mě samozřejmě překvapila krátkost termínu pro firmy, které se v kvalifikačním předkole od 31. října do deseti hodin 4. prosince můžou přihlásit,“ uvedl v rozhovoru.

Snaha zrušit tendr vyvolala na zastupitelstvu bouřlivou diskusi

Opoziční zastupitel a fotbalový trenér Ladislav Škorpil (HDK) poznamenal, že jediný mistrovský titul hradecký fotbal získal v roce 1960 na škvárovém hřišti. „Tradice je tedy třeba dodržet. Proč by se nemohlo hrát na zbořeništi," připomněl Škorpil to, že jedna tribuna stadionu je již minulostí a zbyla po ní jen hromada hlíny. „A je to ta tribuna, kde na lidi nepršelo a nesvítilo jim slunce do očí," řekl Škorpil.

Další opoziční zastupitelé kritizovali, že podklady ke zrušení tendru dostali až v den konání zasedání. Pavlína Springerová (HDK) připomněla, že v září pro původní tendr hlasovali i představitelé ODS a ANO. „Co se pro vás od té doby změnilo?" ptala se vládnoucí koalice. Zastupitel Oldřich Vlasák (ODS) a náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO) k tomu uvedli, že tehdy neměli všechny informace, třeba vyjádření supervizora projektu.  

Bláhův předchůdce na místě investičního náměstka Jindřich Vedlich (Slušná politika a Hradečtí patrioti, dříve TOP 09) označil záměr zrušení tendru za zásadní chybu. „Zadávací podmínky tendru i projektová dokumentace jsou v pořádku a lze podle nich postupovat a stadion postavit," řekl ČTK Vedlich. 

Kdyby bylo nutné výběrové řízení zrušit později, tedy po 4. prosinci, dostalo by se město podle Bláhy do situace, že by muselo hradit přihlášeným firmám náklady spojené s jejich snahou do soutěže se přihlásit. Náměstek primátora se prý také setkal s různými námitkami. „Kvalifikační podmínky budí jisté podezření, že neumožňují volnou hospodářskou soutěž, neumožňují rovné podmínky pro zúčastněné. To by bylo rovněž napadnutelné u ÚHOS, který pro svá rozhodování nemá termíny. Mohlo by se nám tedy stát, že bychom měli všechno připravené, ale u ÚHOS by běžela pře o tom, kdo se mohl přihlásit, kdo nemohl, a my bychom nestavěli. Tyhle spory někdy běží půl roku, ale někdy také několik let,“ dodal. 

Pochybnosti jsou prý také o projektové dokumentaci. „Na základě informací, které jsem měl, jsem v tu chvíli nebyl schopen je posoudit a vypořádat se s nimi. Ve zprávách supervizora byly vznášeny námitky a já jsem za tak krátkou dobu nedostal informaci, jak s nimi bylo naloženo. Pevně věřím, že to vypořádáno bylo, ale v tuto chvíli to nevím. Těch informací, že to či ono je špatně, bylo příliš mnoho,“ řekl náměstek a dodal: „V následujících třech měsících bude mou snahou vypořádat se s nimi.“

Co bude dál by mělo být jasné za tři měsíce

Původně Bláha požadoval lhůtu šesti měsíců na prostudování materiálů a odstranění pochybností. Od zastupitelstva nakonec dostal tři měsíce. „Mám dva úkoly – posoudit zadávací dokumentaci a upravit podmínky tak, aby bylo možno napadnutelné věci zjemnit ve spolupráci s administrátorem. Druhým úkolem je posoudit správnost projektové dokumentace. Ta je rozsáhlá, nicméně zmínky o sporných bodech jsou relativně známé, to znamená, že budou prověřeny odbornými pracovníky poměrně rychle," říká.

Pokud by musela být projektová dokumentace změněna, znamenalo by to zřejmě znovu řešit územní řízení, stavební povolení, apod. „Ano. Předpokládám, že k tomu nedojde, a pokud by k tomu došlo, byl by to velice smutný výsledek toho, jak bylo k projektu přistupováno,“ dodal náměstek.

Stadion postavit chceme, zní z vedení města

Jak se celý příběh stavby nového fotbalového stánku vyvine, ukaží následující měsíce. Postavit stadion je prý ale vůle celé vládnoucí koalice. „Jsem o tom pevně přesvědčený. Bez ohledu na to, jak se k tomu třeba někteří její členové v minulosti vyjadřovali,“ ubezpečuje fanoušky Bláha.

Autoři | Foto FCHK

Štítky tendr, fotbalový stadion, fotbal, Hradec Králové, Votroci, Jiří Bláha, koalice, ODS, Ladislav Škorpil, Jindřich Vedlich, ANO 2011, Hudební divadlo Karlín, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Fotbalový stadion postavit chceme, ubezpečuje fanoušky náměstek primátora Jiří Bláha  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.