Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajská ODS zrušení rychnovského sdružení nenavrhla

Královéhradecká krajská ODS včera vyzvala místní organizaci v Rychnově nad Kněžnou kvůli jejímu vstupu do městské koalice s KSČM, aby dala situaci do souladu s usnesením kongresu strany, řekl předseda ODS v Královéhradeckém kraji Ivan Adamec. Místnímu sdružení ODS v Rychnově hrozí zrušení, protože stranické usnesení z roku 2006 spolupráci s komunisty zakazuje.

„Není možná koalice s komunisty. Dali jsme jim 30 dnů na to, aby se domluvili, co udělají. V tuto chvíli je to na nich," řekl Adamec. Podle něj poté regionální rada znovu celou věc posoudí. O případném zrušení rychnovské ODS by měla rozhodnout výkonná rada ODS.

Rychnovští spolupráci s jedním komunistickým radním obhajují například tím, že ve vedení města se v minulých letech osvědčila, je konstruktivní, nebyly poškozeny demokratické principy v Rychnově a spolupráce naopak vedla k rozvoji města, o čemž prý svědčí i letošní výsledek voleb, kdy ODS v Rychnově zdvojnásobila volební zisk na 20 procent.

„Nevidím stále důvod, proč by se místní sdružení mělo rušit. Žádnou koaliční spolupráci jsme s KSČM nepodepsali. Je to o tom, že tu v téměř stejném složení fungujeme osm let a věřím, že tak i pokračovat budeme. Je to o práci sedmi lidí v radě, kde jeden z nich je člen KSČM," řekla před zahájením zasedání regionální rady místostarostka Jana Drejslová, která je zároveň i předsedkyní místního sdružení ODS a za ODS od roku 2016 i krajskou zastupitelkou.

Odchod z městské koalice vyloučila, připustila ale vystoupení z ODS. „Doufám, že mě k tomu nikdo nedotlačí. Věřím, že si to nějak sedne. V Rychnově je to opravdu o práci, žádnou politiku neřešíme," řekla.

Kritika postupu ODS v Rychnově se snesla i od předsedy strany Petra Fialy. Podle jeho vyjádření ze 4. listopadu mají Rychnovští buď odejít z koalice, nebo bude strana postupovat podle stanov a zruší místní sdružení. Drejslová také řekla, že je připravena situaci v Rychnově vedení ODS sama vysvětlit. „Nemám problém dojet za panem Fialou a promluvit si s ním o tom," řekla. Podle ní ODS v Rychnově navíc koalici nesestavovala, přizval ji vítěz voleb, stejně jako KSČM.

Kandidáti ODS do komunálních voleb v Rychnově nedávno v otevřeném dopise vyzvali vedení ODS "k okamžitému zastavení mediálních útoků na rychnovskou místní organizaci v čele s místostarostkou Janou Drejslovou". Signatáři dopisu připomněli, že ODS je ve vedení radnice s KSČM osm let a bez toho by ODS byla v opozici a nemohla by naplňovat svůj program. Dopis podepsalo 11 lidí z letošní kandidátky ODS v Rychnově. Deset z nich jsou nestraníci.

V Rychnově nad Kněžnou vyhrálo volby uskupení starosty Jana Skořepy Nezávislí za Rychnov a na koalici se dohodlo s ODS, Nestraníky a KSČM. Mají 16 mandátů z 21. V sedmičlenné radě mají tři místa Nezávislí za Rychnov, dvě ODS a po jednom Nestraníci a KSČM. V čele jedenáctitisícového města je Skořepa od roku 2010, kdy jako nestranický lídr vedl tehdy vítěznou ODS.

Autoři | Foto ODS

Štítky Správa, volby, ODS, KSČM, obce, koalice, Rychnov n.K., Rychnov nad Kněžnou, Ivan Adamec, Královéhradecký kraj, rada, Petr Fiala, Jana Drejslová, Jan Skořepa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská ODS zrušení rychnovského sdružení nenavrhla  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.