Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o obědy do škol by měl být větší, říká hejtman Jiří Štěpán

Již druhým rokem je Královéhradecký kraj zapojený do projektu Obědy do škol. Jeho smyslem je pomoc dětem ze sociálně slabších rodin. Ve školním roce 2018/2019 čerpá tuto podporu 419 dětí rodin, které jsou v tzv. hmotné nouzi. Zájem o obědy by však podle hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána (ČSSD) měl být větší.

Projekt kryje náklady na stravné v plné výši tak, jak by je platili rodiče dětí. V základních školách je to jeden oběd na dítě na den a v mateřských školách je to celodenní stravné, tedy jeden oběd a dvě svačiny na dítě na den. O této pomoci se okolí dítěte nic nedozví.

V Královéhradeckém kraji projekt funguje druhým rokem a zájem o něj se mírně zvyšuje. V minulém školním roce bylo zapojeno 383 dětí z 56 škol. Letos je to 430 dětí ze 73 školních zařízení, tedy základních i mateřských škol či školních jídelen.

Pro tento školní rok se měli zájemci do projektu zapojit do 28. března 2018. Rodiče dětí, které měly na podporu nárok, pak oslovili pracovníci úřadu práce při pravidelné návštěvě a sepsali s nimi smlouvu.

Podle odhadů hejtmanství je dětí, které by měly na tuto pomoc nárok, v kraji ale okolo 2800, což jsou necelá čtyři procenta ze všech dětí ve věkové kategorii 3-15 let.

Je to samozřejmě pouze odhad, ale naznačuje, že pro tyto děti bychom mohli dělat víc. Královéhradecký kraj se zapojil do projektu ministerstva práce a sociálních věcí a je připraven poskytnout všem potenciálním partnerům metodickou pomoc. Bez zapojení jednotlivých škol ale není možné cílovou skupinu úspěšně postihnout,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Autoři

Štítky obědy, Královéhradecký kraj, školy, hejtman, Jiří Štěpán, projekt, školní rok, ČSSD, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Úřad práce České republiky

Zájem o obědy do škol by měl být větší, říká hejtman Jiří Štěpán  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.