Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do primátorského křesla usedl vysokoškolský pedagog Alexandr Hrabálek

Na včerejším ustavujícím zastupitelstvu Hradce Králové byl zvolen primátorem Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS). V čele města tak nyní stojí vysokoškolský pedagog a bývalý dlouholetý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy, který byl minulosti krátce také zastupitelem Hradce Králové. 

prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc.

Primátor a zastupitel Hradce Králové Alexandr Hrabálek se narodil 2. června 1956 v Uherském Hradišti. Je ženatý, má dvě dospělé dcery. Momentálně působí také jako vedoucí Katedry organické a bioorganické chemie Farmaceutické Fakulty Univerzity Karlovy.

Vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, kde získal titul PharmDr. Po studiích zde začal také učit. 

V roce 2003 Hrabálka zvolili proděkanem fakulty, v letech 2006 až 2014 působil jako její děkan, poté čtyři roky jako proděkan. V roce 2000 byl jmenován docentem a o 9 let později profesorem. 

Zabývá se organickou a farmaceutickou chemií. Je autorem nebo spoluautorem 24 patentů a přibližně 80 publikací ve vědeckých časopisech.

Do zastupitelstva města poprvé kandidoval v roce 2010 jako nestraník za Volbu pro město (VPM), kterou vedl Martin Dvořák. Hrabálek skončil jako první náhradník, mandát převzal až v lednu 2013 po Dvořákově odchodu do New Yorku. O rok později byl lídrem kandidátky VPM, která ale propadla a do zastupitelstva se vůbec nedostala.

V roce 2018 kandidoval jako nestraník za ODS, patřilo mu až osmé místo na kandidátce, do zastupitelstva se ale dostal díky preferenčním hlasům. Od 30. října 2018 je primátorem Hradce Králové.

Složení zastupitelstva: ANO 2011 - 11 mandátů, HDK - 7 mandátů, ODS - 5 mandátů, Piráti - 5 mandátů, Změna pro Hradec a Zelení - 3 mandáty, Koalice pro Hradec - 3 mandáty, KSČM - 3 mandáty 

Autoři

Štítky volby, výsledky, koalice, primátor, Alexandr Hrabálek, Hradec Králové, ODS, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Volba pro město, Univerzita Karlova, Martin Dvořák, Uherské Hradiště, KSČM, ANO 2011

Do primátorského křesla usedl vysokoškolský pedagog Alexandr Hrabálek  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.