Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Širší vedení ČSSD dalo předsedovi Hamáčkovi důvěru

, aktualizováno 20. října 2018, 15:31

Širší vedení ČSSD dalo na dnešním zasedání v Hradci Králové důvěru předsedovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi, jak se předpokládalo. Členové ústředního výkonného výboru se na tom usnesli podle zdroje ČTK absolutní většinou.

Ústřední výkonný výbor nakonec nehlasoval o důvěře v prvního místopředsedu a jednoho z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD Jiřího Zimolu, ač o ni stejně jako Hamáček žádal. Hamáček si hlasování o důvěře v ostatní stranické špičky nepřál. Členové výboru neschválili ani Zimolův návrh na přeregistraci členů sociální demokracie, což je jedním z požadavků platformy.

Širší vedení ČSSD se sešlo poprvé pro neúspěšných senátních a komunálních volbách. Debata se podle informací ČTK nesla zejména v duchu kritiky platformy a jejích představitelů.

Hamáček podle kuloárových zdrojů před hlasováním mimo jiné řekl, že vláda ANO s ČSSD není "posvátná kráva" a že na ní netrvá za každou cenu. ČSSD by podle něj kabinet opustila, pokud by ani po tvrdých střetech neprosadila svůj program.

Po volbách, v nichž ČSSD ztratila asi polovinu zastupitelů a obhájila jediný senátorský mandát ze 13, se opět rozhořely vnitrostranické spory. Platforma Zachraňme ČSSD kolem Zimoly nebo někdejšího jihomoravského hejtmana Michala Haška doporučovala výměnu některých sociálnědemokratických ministrů ve vládě s hnutím ANO. Hamáček možnost rekonstrukce vlády odmítl, už v pátek se za něho postavil hlasy všech přítomných členů poslanecký klub a podpořilo ho také předsednictvo strany.

Nynější stranické vedení vzešlo z mimořádného sjezdu, který se uskutečnil teprve letos v únoru a v dubnu po fiasku v loňských sněmovních volbách. Další volební sjezd plánují sociální demokraté na březen příštího roku.

Autoři

Štítky ČSSD, setkání, vedení, politika, Hradec Králové, Zimola, Hamáček, Foldyna, Jan Hamáček, důvěra, Jiří Zimola, vláda, ANO 2011, Michal Hašek

Širší vedení ČSSD dalo předsedovi Hamáčkovi důvěru  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.