Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Hradci by měla vládnout trojkoalice ANO, ODS a Změny pro Hradec

Ve stotisícovém Hradci Králové by měla vládnout trojkoalice vítěze voleb - hnutí ANO s ODS a uskupením Změny pro Hradec a Zelení. Primátorem by měl být dvaašedesátiletý vysokoškolský pedagog a bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS). Strany trojkoalice o tom v úterý pozdě večer podepsaly předkoaliční smlouvu. Trojkoalice v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu disponuje těsnou většinou 19 hlasů.

„Dosáhli jsme základního programového průniku. Nyní budou ustaveny vyjednávací týmy za účasti expertů na jednotlivá programová témata k dopracování programového prohlášení a vypracování koaliční smlouvy,“ uvedla v prohlášení ODS. Právě na ODS záleželo, zda se přikloní k ANO, nebo na stranu Hradeckého demokratického klubu primátora Zdeňka Finka, který ve volbách skončil druhý.

Hnutí ANO od počátku vyjednávání o koalici v Hradci Králové preferovalo vznik koalice s ODS a Změnou pro Hradec, přičemž občanským demokratům nabídlo funkci primátora. ODS pak na tuto funkci nominovala Hrabálka a ostatní subjekty potenciální koalice s tím souhlasily.

Strany trojkoalice nevylučují přistoupení další strany. „Dále jsme otevřeni k přistoupení dalšího demokratického subjektu zvoleného do zastupitelstva města k této vznikající koalici,“ uvedla ODS. ANO dosud hovořilo o tom, že by členem koalice také mohla být Koalice pro Hradec, která reprezentuje lidovce.

ANO má v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. Hradecký demokratický klub získal sedm mandátů, ODS a Piráti mají po pěti mandátech. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení získalo tři křesla, stejně jako Koalice pro Hradec. Tři křesla má KSČM.

Autoři | Foto ODS

Štítky volby 2018, komunální volby, Hradec Králové, Česká republika, ODS, ANO 2011, Alexandr Hrabálek, koalice, Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Hradecký demokratický klub, Zdeněk Fink, KSČM, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci by měla vládnout trojkoalice ANO, ODS a Změny pro Hradec  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.