Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj obnovuje partnerství s Banskobystrickým krajem

Královéhradecký kraj obnovuje partnerství se slovenským Banskobystrickým krajem. Vztahy hradecký kraj utlumil na konci roku 2013, kdy se stal hejtmanem Banskobystrického kraje lídr slovenské krajní pravice Marian Kotleba. Novináře dnes o obnovení partnerství informoval hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Od loňského prosince je hejtmanem Banskobystrického kraje podnikatel Ján Lunter, který Kotlebu předtím porazil v přímé volbě předsedy kraje.

„Po čtyřech letech pauzy se na oficiální linii opět vracíme k našemu tradičně silnému partnerství s Banskobystrickým krajem. Minulý týden zde byl na návštěvě náměstek předsedy kraje (Stanislav Horník). Věřím, že teď bude spolupráce velmi intenzivní,“ řekl Štěpán. Perspektivy spolupráce vidí například v oblasti školství či cestovního ruchu.

Kontakty mezi oběma kraji se podle Štěpána v minulých čtyřech letech odehrávaly na úrovni pracovníků krajů například na veletrzích cestovního ruchu. „Nebylo to tak, že bychom o sobě nevěděli. Na oficiální rovině ale byly vztahy absolutně zamrzlé,“ řekl hejtman Štěpán.

Královéhradecký kraj má v současnosti šest partnerských regionů. Kromě Banskobystrického samosprávného kraje to jsou polské Dolnoslezské vojvodství, Aglomerace Walbrzych, srbská Vojvodina, Republika srbská v Bosně a Hercegovině a arménský Kraj Tavuš. Nejintenzivnější spolupráce je s polským Dolnoslezským vojvodstvím.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Královéhradecký kraj, partnerství, Banská Bystrica, Kotleba, Banskobystrický kraj, Marian Kotleba, Jiří Štěpán, Ján Lunter, ČSSD, Dolnoslezské vojvodství, Bosna a Hercegovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj obnovuje partnerství s Banskobystrickým krajem  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.