Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Královéhradecký kraj chystá do roku 2022 investice za téměř 10 miliard korun

Královéhradecký kraj hodlá v následujících čtyřech letech investovat či zahájit investice zhruba za 9,6 miliardy korun. Hlavními investicemi budou výstavba a rekonstrukce nemocnic, rekonstrukce a opravy silnic a výstavba v průmyslové zóny Kvasiny - Solnice na Rychnovsku. Zdrojem financování budu vlastní peníze kraje a dotace od státu a z evropských fondů.

V takzvaném investičním zásobníku kraje pro zdravotnictví, školství, kultury a sociální věci má kraj 327 projektů v hodnotě asi 3,8 miliardy korun. Další přibližně tři miliardy korun kraj hodlá dát do rekonstrukcí silnic a zhruba 2,8 miliardy korun půjde do infrastruktury a staveb v rámci státní podpory zóny Kvasiny -Solnice.

Největší jednotlivou investicí kraje je přestavba Oblastní nemocnice Náchod za 1,3 miliardy korun, zahájená letos v dubnu. Stavba dvou nových nemocničních objektů by měla být hotová zhruba v polovině roku 2020. Vedle toho chce kraj dát dalších 140 milionů korun do rekonstrukcí a výstavby jiných částí náchodské nemocnice. Například se počítá s adaptací takzvaného horního areálu nemocnice, s výstavbou urgentního a centrálního příjmu či nového parkoviště.

V nemocnici Jičín kraj na léta 2019 až 2021 plánuje výstavbu klinických laboratoří a onkologie, vrátnice a lékárny za 530 milionů korun. V nemocnici v Trutnově kraj chystá stavbu laboratoří a transfúzního oddělení za 165 milionů korun. V rychnovské nemocnici kraj plánuje výstavbu urgentního příjmu a rekonstrukce pavilonu dětského oddělení, porodnice a gynekologie za více než 350 milionů korun.

V sociální oblasti má být největším projektem modernizace a rozšíření domova pro seniory v Hradci Králové přibližně za půl miliardy korun. Stavba je v plánu na léta 2020 až 2022. Na poli kultury je největším chystaným projektem rekonstrukce Gayerových a Vrbenského kasáren v Hradci Králové pro potřeby Muzea východních Čech v souhrnu za více než 510 milionů korun.

V zóně Solnice - Kvasiny, kde působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto, by investice do samotné průmyslové zóny pro nové továrny měla dosáhnout asi 700 milionů korun. Dalších asi 110 milionů korun by mělo v blízkosti zóny jít do stavby obchvatu Domašína a 330 milionů korun do silničního propojení zóny Solnice - Kvasiny se zónou Lipovka.

Autoři | Foto SNHK

Štítky investice, Královéhradecký kraj, peníze, finance, rekonstrukce, stavba, Kvasiny, Solnice, okres Rychnov nad Kněžnou, Oblastní nemocnice Náchod, Hradec Králové, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj chystá do roku 2022 investice za téměř 10 miliard korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.