Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ČSSD si v Hradci zvolila čtyři místopředsedy a potvrdila konec jednání s ANO

Čtyři z pěti místopředsedů dnes zvládla zvolit Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) na pokračování svého sjezdu v Hradci Králové. Předsedu Jana Hamáčka a statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu doplní v nejužším vedení krajská radní z Vysočiny Jana Fialová, poslanci Jaroslav Foldyna a Roman Onderka a pardubický hejtman Martin Netolický. ČSSD také hladce potvrdila konec jednání o koaliční vládě s ANO, naopak kvůli přísnému kvóru a nepřítomnosti řady delegátů neprošla většina ze zvažovaných změn ve stanovách.

Nejúspěšnější byla při hlasování sjezdu Fialová, která chce podle svých slov s novým vedením změnit situaci, kdy se strana potápí, zatímco "nahoře na parníku se tancuje". Strana by se podle ní měla vrátit zpět do regionů a víc naslouchat lidem. V prvním kole ČSSD vybrala také Foldynu, který je ve straně známý neortodoxními názory a blízkým vztahem s prezidentem Milošem Zemanem, a Netolického.

Ve druhém kole hlasování byl zvolen Onderka, který v únoru neúspěšně kandidoval na statutárního místopředsedu. O šest hlasů naopak neuspěl olomoucký primátor Antonín Staněk, původní uchazeč o místo předsedy. Pátého řadového místopředsedu tak nakonec nebude vybírat sjezd, delegáti k tomu pověřili nejvyšší orgán mezi sjezdy, kterým je ústřední výkonný výbor.

Jediným členem minulého vedení, který přečkal volební neúspěch mezi lídry strany, je Hamáček, jehož sjezd zvolil v únoru předsedou. V posledním vedení byl řadovým místopředsedou. Na místa ve vedení v únoru rezignovali bývalá ministryně práce Michaela Marksová a poslanci Lubomír Zaorálek, Jan Birke a Petr Dolínek. Nikdo z nich znovu nekandidoval.

ČSSD na první části sjezdu v únoru schválila usnesení, ve kterém Hamáčka a Zimolu pověřila jednáním s ANO. Vítěze voleb ANO s odkazem na trestní stíhání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) v případu Čapího hnízda vybídla, aby neblokoval vznik vlády nominací stíhané osoby. ANO však na Babišově nominaci setrvalo a nenabídlo ČSSD ani pozici ministra vnitra, kterou požadovala. Hamáček se Zimolou tak předsednictvu v pátek úspěšně navrhli konec jednání.

Návrh vzít na vědomí konec jednání s ANO dnes na sjezdu hladce prošel. Mantinely pro případné další vyjednávání sjezd novému vedení explicitně nedal. „Stále ale platí ten závazek, že pokud bychom něco vyjednali, tak o tom bude rozhodovat členská základna v referendu. Nicméně jednání s hnutím ANO jsou ukončena,“ popsal Hamáček zadání pro nové vedení sjezdu.

Bezprostředně začnou podle Hamáčka pracovat týmy pro přípravu komunálních a senátních voleb. „Strana do nich půjde jednotná,“ uvedl. Vyjednávání s hnutím ANO podle něj nebyla marná, programové body sociální demokraté předloží Sněmovně v podobě legislativních návrhů, uvedl na tiskové konferenci po skončení sjezdu. Hamáček a Zimola se na něm za svou vyjednávací strategii a utnutí rozhovorů kvůli neústupnosti ANO v personálních otázkách dočkali ocenění od výrazné většiny delegátů.

Problematické bylo hlasování o stanovách, kde sice pro změny byla naprostá většina přítomných, ale kvůli požadované třípětinové většině a velkým absencím jich nebylo dost. Neprošly tak kritizované návrhy na odstranění kvót pro zastoupení žen v některých orgánech a na kandidátkách. Ze stanov naopak zmizí nákladné korespondenční hlasování, které bude nahrazeno elektronickým. Schváleno nebylo ani zeštíhlení některých stranických orgánů.

Autoři | Foto Twitter ČSSD

Štítky ČSSD, politika, sjezd, Hradec Králové, ANO 2011, Jan Hamáček, Jiří Zimola, Jaroslav Foldyna, Martin Netolický, Roman Onderka, Jana Fialová, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČSSD si v Hradci zvolila čtyři místopředsedy a potvrdila konec jednání s ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.