Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Královéhradecký kraj vypíše konkurz na ředitele galerie moderního umění

Královéhradecký kraj vypíše výběrové řízení na pozici ředitele Galerie moderního umění v Hradci Králové. Včera o tom rozhodla rada kraje. Současný ředitel, čtyřiašedesátiletý Tomáš Rybička, oznámil k 31. prosinci 2018 ukončení pracovního poměru.

„Důvod je můj věk a také to, že galerie je po rekonstrukci. Myslím, že docela funguje,“ řekl Rybička, který vede galerii od 1. ledna 1997.

Podle náměstkyně hejtmana pro školství a kulturu Martiny Berdychové má nový ředitel nastoupit do funkce 1. ledna příštího roku. „Výběrové řízení vyhlašujeme již teď, abychom mohli s předstihem vybrat nového ředitele,“ uvedla.

Královéhradecká galerie moderního umění od roku 1990 sídlí v secesní budově někdejšího Záložního úvěrového ústavu z roku 1912 na Velkém náměstí. Nedávno prodělala rozsáhlou rekonstrukci za 126 milionů korun. Po téměř dvouapůlleté opravě byla otevřena v listopadu 2016. Galerie má zhruba 5500 uměleckých děl a souborů. Stálá expozice sleduje vývoj českého moderního umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců.

Podle informací dostupných na webu galerie byla založena v roce 1953 jako Krajská galerie tehdejšího Královéhradeckého kraje. V prvních letech své existence byla umístěna na zámku v Rychnově nad Kněžnou, na jaře roku 1963 se galerie vrátila do Hradce a využívala pro svoji činnost dvě křídla biskupské rezidence na Velkém náměstí.

Autoři | Foto galeriehk.cz

Štítky galerie, ředitel, Královéhradecký kraj, výběrové řízení, moderní umění, Tomáš Rybička, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Martina Berdychová, Velké náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj vypíše konkurz na ředitele galerie moderního umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.