Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Korunovační klenoty na dosah. V Novém Městě nad Metují začala výstava insignií českých panovníků

Až do 29. července bude v Galerii na zámku v Novém Městě nad Metují přístupná výstava k výročí 640 let od úmrtí Karla IV. Projekt připomíná nejen život našeho nejvýznamnějšího panovníka, ale především fenomén Českých korunovačních klenotů ve formě mistrovské repliky nejhodnotnějšího českého pokladu.

„Možnost vidět korunovační klenoty, jejichž originál je vystavován jen velmi zřídka, nám dává hmatatelný dotek minulosti a umožní všem návštěvníkům setkat se tváří v tvář s historií, na kterou můžeme být právem hrdí. Jsem velmi rád, že výstava zavítala i do našeho regionu a že i Královéhradecký kraj může být jejím partnerem,“ řekl během zahájení výstavy hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, který nad událostí převzal záštitu.

Hlavní expozici Českých korunovačních klenotů doplní i zajímavosti z jejich staleté historie opředené různými legendami. Výstava se zaměří na jednu z nejdůležitějších postav české i evropské historie – krále a císaře Karla IV. Stranou nezůstane ani zakladatelská činnost Otce vlasti, výročí 670let od založení prvního vysokého učení – dnešní Univerzity Karlovy, hradu Karlštejn, Nového Města Pražského.

Kromě samotných mistrovských replik klenotů výstava přináší i mnoho dalších tematických exponátů připomínajících období středověku:repliky zbraní, oděvů, obuvi či mincí.

Autorem replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který zhotovil šperky pro anglickou královnu Alžbětu II., pro papeže Jana Pavla II. či například repliku císařské koruny Svaté říše římské, nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. Na realizaci zlatnických prací se dále podíleli i slovenští šperkaři – manželé Cepkovi. Detaily postupů výroby zachycuje video, které mohou návštěvníci zhlédnout během prohlídky.

Tisková zpráva | Foto Královéhradecký kraj

Štítky klenoty, výstava, NMNM, Karel IV., Nové Město nad Metují, Karel III. Britský, historie, Jiří Štěpán, Královéhradecký kraj, Alžběta II., Karel IV. Lucemburský, Jan Pavel II., Jiří Urban, Svatá říše římská, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Korunovační klenoty na dosah. V Novém Městě nad Metují začala výstava insignií českých panovníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.