Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Jičínsku začala oprava hradu Kost za 100 milionů

Na Jičínsku začala rozsáhlá rekonstrukce gotického hradu Kost. Stavební práce zhruba za 100 milionů korun postupně zasáhnou většinu areálu hradu. Potvrdil to kastelán Jan Macháček. Hrad patří rodině Kinských dal Borgo.

"V současnosti probíhá na většině nádvoří archeologický průzkum a odspárování plášťového zdiva. Výzkum zatím nepřinesl nic mimořádného, co by už nebylo známo. Lešení je asi na jedné třetině hradební zdi. Postupně se bude posunovat podle postupu stavby," řekl Macháček.

Archeologický výzkum a odspárování zdiva by se podle něj mělo stihnout do konce roku. "Před rekonstrukcí byla většina spár tvořena cementem. Toto spárování se používalo v 19. a 20. stoletím a dnes už víme, že to nebylo ideální. Proto nyní cementové spárování odstraňujeme a na jaře bude nahrazeno vápennou maltou, kterou používali stavitelé hradu," řekl kastelán.

Pokud vše dobře půjde, otevře se již na jaře

Stavbaři neodstraňují spáry na celou sílu kamene, který má často i půl metru, ale jen vrchní spáru o síle asi pěti centimetrů. "Vápennou maltu začneme nanášet až v teplých měsících. Pomocí křemičitanu se pak ještě vytvoří na kameni jakýsi film, který zabraňuje další degradaci z důvodu přírodních vlivů," řekl Macháček.

Příští rok by měl být hrad otevřen v hlavní turistické sezoně v červenci a srpnu, na jaře podle toho, jak to stavební práce dovolí. "Hrad bude otevřen podle možností stavby, jsme schopni otevřít i v dubnu, pokud to stavba dovolí," řekl kastelán.

Většinu nákladů pokryje dotace

Podle něj jde o nejkomplexnější rekonstrukci hradu v jeho novodobé historii. Rozsáhlou opravou prošly objekty v 50. letech 20. století, kdy hrad přešel pod národní správu, podloží či odvodnění se ale komplexně dosud neopravovaly. Rekonstrukce zahrnuje právě stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí. Náklady na rekonstrukci jsou asi 100 milionů korun s DPH, dotace z evropského programu IROP pokryje 80 procent uznatelných nákladů.

Hrad Kost je považován za jeden z nejzachovalejších gotických hradů v České republice. Původ hradu sahá do 14. století, od té doby změnil několikrát majitele.

Autoři | Foto Kost-hrad.cz

Štítky ČR, památky, stavby, Kost, FOTO, hrad, okres Jičín, rekonstrukce, purkrabí, Kinští, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jičínsku začala oprava hradu Kost za 100 milionů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.