Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město se rozhoduje, zda letecký festival CIAF dostane dotaci. Hrozí akci konec, stejně jak u Hip Hop Kempu?

Truckfest a Hip Hop kemp. Dvě velké kulturní akce, které v Hradci Králové v posledních letech skončily. A je možné, že by ho mohl následovat i letecký festival CIAF. Ten totiž zatím nemá potvrzenou dotaci pro příští rok.

Na otázku, zda by CIAF V Hradci skončil pokud by neobdržel dotaci, odpověděl pro Drbnu pořadatel Tomáš Otruba."Toto je zatím zbytečná otázka. Jednání jsou v běhu nebudeme zatím prezentovat naše plány."

Letecký festival letos navštívilo téměř 25000 tisíc lidí, téměř dvakrát víc než loni. Mohlo za to lepší počasí a především to, že se ve stejný termín nekonaly Slavnosti královny Elišky. I přes vysokou návštěvnost ale pořadátelé schytávají i kritiku. Podle některých fanoušků se každoročně úroveň CIAFU snižuje. 

Zastupitelé  Hradce Králové dnes schválili nový program Calendarium Regina na příští rok, přičemž na tyto akce bude městem poskytnuta dotace ve výši téměř sedm milionů korun. Dalších tři a půl milionu korun poskytne město na akce dlouhodobě zařazené do cyklu pořádané městskými kulturními společnostmi.

Na seznamu nejvýznamnějších kulturních, sportovních a společenských událostí zůstávají například festival Rock for People, Helicopter Show 2020 nebo Slavnosti královny Elišky. Samostatně se ještě bude jednat o zařazení akce Czech International Air Fest – CIAF 2020.

Nejvyšší dotaci má opět Rock For People

„Přišlo 37 žádostí o zařazení a dotaci. Hodnotící komise všechny posoudila a bodově ohodnotila dle příslušných kritérií, následně byl výsledek předložen radě města, která doporučila zastupitelstvu města poskytnout dotace ve výši téměř sedm milionů korun a zařadit do Reginy 25 z nich. Zastupitelstvo dnes seznam schválilo. O CIAFu, který byl tradičně součástí tohoto cyklu, se bude ještě samostatně jednat,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro oblast kultury Monika Štayrová.

Hodnotící komise souhlasila s tím, aby součástí cyklu Calendarium Regina byly nadále akce, jejichž financování je pokryto v rámci vyrovnávacích plateb městských kulturních organizací.

Jedná se o akce, které jsou pořádány pravidelně a jejichž začlenění do Reginy bylo již zastupitelstvem odsouhlaseno pro roky 2018 až 2021. Pořadateli jsou organizace založené městem, pro příklad se jedná o Mezinárodní divadelní festival Divadlo evropských regionů pořádaný Klicperovým divadlem a divadlem Drak, či festival Hudební fórum, jehož organizaci zajišťuje Filharmonie Hradec Králové nebo novoroční ohňostroj v režii Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. Na tyto akce je pravidelně poskytováno celkem tři a půl milionu korun,“ dodává Štayrová. 

Největší finanční podporu má od města hudební festival Rock for People, obdržet má dotaci ve výši 1,7 milionu korun. Nově se do seznamu prestižních hradeckých akcí dostal také sportovní cyklistický závod NOVA Cup. Do cyklu se rovněž vrací mezinárodní Grand Prix Hradec Králové v karate, místo které se v letošním roce konalo mistrovství světa v tomto sportu. 

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky Hradec Králové, letecký den, CIAF, festival, dotace, Hip Hop Kemp, Regina, Rock for People, Slavnosti královny Elišky, Tomáš Otruba, Monika Štayrová, Czech International Air Fest

Město se rozhoduje, zda letecký festival CIAF dostane dotaci. Hrozí akci konec, stejně jak u Hip Hop Kempu?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.