Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oprava muzea v Krkonoších se rapidně podraží. Z 65 milionů na více než trojnásobek

O zhruba dvě třetiny na 110 milionů korun se zvýšila předpokládaná cena opravy krkonošského muzea ve Vrchlabí. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) vypsala novou soutěž na opravy, protože v předchozím tendru všechny nabídky firem výrazně přesáhly tehdejší předpokládanou cenu 65 milionů. Nabídky převyšovaly hranici 100 milionů korun. Prozradil to náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar. Práce se oproti původním plánům asi o rok zpozdí.

V prvním tendru správa nikoho nevybrala, protože všechny čtyři firmy, které se přihlásily, přesáhly požadovanou cenu. Tím nesplnily podmínky tendru. V novém tendru tak bylo podle Kašpara potřeba změnit předpokládanou cenu na současných 110 milionů korun a také upravit prováděcí projektovou dokumentaci na základě dotazů z minulého tendru. Soutěž se zatím netýká úpravy expozic muzea. "Celkové náklady předpokládáme zhruba ve výši 210 milionů korun bez daně," řekl Kašpar.

Oproti původním plánům se oprava muzea téměř o rok zpozdí. KRNAP chtěl mít vybraného dodavatele stavební části do konce loňského roku a letos na jaře začít se stavebními pracemi. Evropské dotace ve výši 123 milionů korun na projekt podle Kašpara ale ohroženy nejsou. V nyní vyklizeném objektu by mělo do konce roku 2021 vzniknout po přeměně expozic návštěvnické centrum KRNAP.

"Termín se budeme snažit dodržet, ale nemůžu vyloučit ve chvíli, kdy stále ještě nemáme uzavřenou soutěž ani na dodavatele stavebních prací, že se bude muset posunout," uvedl Kašpar.

Muzeum už je přes dva roky zavřené 

Muzeum, které sídlí v bývalém augustiniánském klášteře a patří Správě KRNAP, je uzavřeno od podzimu 2017. Opravené muzeum s novou expozicí, která naváže na úspěšnou expozici Kámen a život, by mělo sloužit pro návštěvníky jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš. Návštěvnické centrum by mělo poskytnout co nejsrozumitelnější formou informace o minulosti a současnosti Krkonoš a motivovat lidi k objevování hor a jejich ochraně. Mělo by převzít i roli tradičního muzea.

Nová interaktivní expozice by měla být příběhem přírody a lidí usazených v horách. Expozice bude mít několik úrovní a bude jen na návštěvníkovi, do jaké hloubky si bude chtít nabídnuté informace prostudovat. Centrum nabídne i možnosti k pořádání koncertů, festivalů, divadelních představení nebo přednášek pod širým nebem. V plánech je vybudování nového vstupu do objektu, vznik badatelny či kavárny.

 

Autoři | Foto krnap.cz

Štítky ČR, stavby, rezervace, muzea, Krkonoše, FOTO, muzeum, Krkonošský národní park, oprava, soutěž, Správa Krkonošského národního parku, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava muzea v Krkonoších se rapidně podraží. Z 65 milionů na více než trojnásobek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.