Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zájem o letecký festival CIAF výrazně poklesl. Před třemi roky jej navštívilo 40 tisíc lidí, loni jen 12 tisíc

Čtyři desítky letounů a vrtulníků uvidí lidé o víkendu na královéhradeckém letišti, kde se koná 26. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF. Své zastoupení v Hradci Králové budou mít vojenské a civilní stroje ze čtyř zemí - z Česka, Francie, Slovenska a Německa. Kvůli očekávanému náporu návštěvníků policie omezí kolem letiště a na některých příjezdových komunikacích dopravu. Letiště bude v sobotu a v neděli otevřené od 8:00 do 17:00. Letový program začne v 11:00 průletem dvou stíhacích letounů gripen.

"Většina letounů a vrtulníků bude k vidění v letových ukázkách. Program bude po oba dny totožný," řekl dnes mluvčí akce Tomáš Otruba.

Letošní ročník letecké show nabídne například letovou ukázku francouzské akrobatické formace Breitling Jet Team na letounech L-39 Albatros nebo české akrobatické skupiny The Flying Bulls z Roudnice nad Labem. "Specialitou bude simulace vzdušného souboje mezi letounem Mig 15 a vrtulníkem AH-1S Cobra," dodal Otruba.

Vstupné na den je 300 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma, parkovné není v ceně a stojí 100 korun na den. Královéhradecký dopravní podnik posílí na letiště autobusovou linku, která návštěvníky dopraví až k branám areálu.

Řidiče čeká omezení dopravy

Podle mluvčí krajské policie Ivany Ježkové bude omezení v dopravě kolem letiště platit přibližně do nedělních 17:00. V okolí letiště bude během víkendu na příjezdových cestách zákaz zastavení. "Tak jako každý rok, bude i letos z důvodu očekávaného množství návštěvníků od soboty 8:00 uzavřena silnice od křižovatky ulic K Zastávce a Jana Černého k letišti. Tento úsek bude vyhrazen pouze pro složky IZS, zásobování a městskou hromadnou dopravu. Objízdná trasa bude vedena ulicí Pouchovská," uvedla Ježková.

Pořadatelé přehlídky CIAF pravidelně dostávají finanční podporu od města Hradec Králové a od Královéhradeckého kraje. Město letos akci podporuje dotací 2,577 milionu korun po loňských 2,373 milionu korun. Kraj letos přispěl částkou 750.000 korun, tedy stejně jako loni.

Letecká přehlídka do Hradce Králové v minulých letech lákala desítky tisíc příznivců letectví, ale v posledních letech zájem klesá. Například loni dorazilo 12.000, předloni 20.000 a v roce 2016 na 40.000 lidí. Snižuje se také počet letadel a zemí, ze kterých posádky pocházejí. Loni byly k vidění letouny z osmi států. CIAF se na hradeckém letišti koná od roku 1993. Výjimkou byla několikaletá přestávka, kdy byl v Brně.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, letectví, zábava, CIAF, Hradec Králové, letiště, doprava, Německo, Francie, Česko, Slovensko, Tomáš Otruba, Breitling Jet Team, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o letecký festival CIAF výrazně poklesl. Před třemi roky jej navštívilo 40 tisíc lidí, loni jen 12 tisíc  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.