Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecké letní kino zahájí sezónu začátkem června

Královéhradecké letní kino Širák u řeky Orlice zahájí pravidelné promítání ve středu 6. června ve 21:30. Prvním snímkem bude Solo: Star Wars Story. Novinářům to dnes řekli provozovatelé kina.

„Pro letošek jsme pro návštěvníky kina zrekonstruovali sociální zařízení. Od letošní sezony bude zvuk kina poprvé v jeho historii stereofonní,“ řekl Miroslav Franc, ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která letní kino provozuje. „Testujeme promítací stroj, připravujeme zvuk. Lze říci, že na zahájení sezony jsme připraveni,“ řekl Franc.

Podle dramaturga kina Pavla Doucka je zájem hlavně o lehčí žánry, jako jsou komedie. „Letní kino má funkci rekreační, takže promítáme většinou filmy zábavné. K dlouhodobě nejnavštěvovanějším patří české filmy, hlavně komedie. Proto uvedeme například filmy Tátova Volha, Hastrman nebo Dvě nevěsty a jedna svatba,“ řekl Doucek. Červen v letním kině Širák by měl patřit spíše ženám. „Bude totiž mistrovství světa ve fotbale, a jak je známo, ženy příliš fotbal nezajímá. Proto jsme usoudili, že v tu dobu by letní kino mělo patřit hlavně jim,“ uvedl Doucek.

V sezoně se promítá každý týden od středy do soboty. V červnu budou začátky filmů ve 21:30, v červenci ve 21:00 a v srpnu ve 20:30. Pravidelné promítání skončí na konci srpna. Akce v areálu budou i v září.

Vloni projekce hradeckého letního kina navštívilo 4000 diváků, průměrná návštěvnost na jednu projekci tak byla kolem 70 lidí. Největší zájem byl o rodinnou komedii režiséra Jiřího Chlumského Špunti na vodě a Svěrákův film Po strništi bos. Průměrná návštěvnost těchto titulů byla přes 300 lidí. „S návštěvností letního kina jsme v posledních letech spokojeni, máme stejnou návštěvnost, jako některá kamenná kina,“ řekl Franc.

Areál letního kina je otevřen také pro pořadatele kulturních akcí, například 22. září tam bude Chilli fest. Hudební festival Na jednom břehu tentokrát v areálu kina nebude. Hradecké letní kino, které funguje od poloviny 50. let, má celkovou kapacitu 800 míst. Má bezbariérový vstup, nachází se v centru města a lze si na místě zapůjčit deky či deštníky. Provoz je ztrátový, ročně se ztráta pohybuje kolem 300 tisíc korun.

Autoři | Foto www.adalbertinum.cz

Štítky léto, kino, Širák, Hradec Králové, letní kino, film, Solo: Star Wars Story, komedie, Orlice, Mistrovství světa ve fotbale, Jiří Chlumský, Tátova volha, Dvě nevěsty a jedna svatba, Po strništi bos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké letní kino zahájí sezónu začátkem června  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.