Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Archeologové u Jaroměře objevili 7000 let starou obchodní stanici

Archeologové u Jaroměře našli zřejmě 7000 let starou obchodní stanici při výzkumu v trase budoucího úseku dálnice D11 severně od Hradce Králové. Výzkum pokračuje druhou etapou. Nyní se soustředí do okolí Jaroměře, kde patří k nejpozoruhodnějším nálezům objev sídliště kultury s vypíchanou keramikou datované do pátého tisíciletí před naším letopočtem. Jeho součástí byla i zmíněná obchodní stanice s kamennými nástroji a kamennou surovinou.

Archeologický výzkum v trase budoucí dálnice mezi Hradcem Králové a Jaroměří prováděly kromě archeologů z hradecké univerzity také týmy z Archeologického centra Olomouc a z pražské společnosti Archaia. Archeologové v současnosti pracují v místech, která byla během první etapy vynechána kvůli zachování provozu na okolních silnicích nebo inženýrských sítích. Sídliště kultury s vypíchanou keramikou bylo objeveno severozápadně od Jaroměře.

"Sídliště známe už z první etapy, ale nově máme pracovní interpretaci, podle které by mohlo jít o obchodní stanici. Ve východních Čechách se totiž surovina z naleziště nevyskytuje. Část souboru pochází zřejmě z Jizerských hor a část také z Polska a Slovenska. Koncentrace kamenných artefaktů, jako jsou třeba kamenné nože, škrabky, sekyrky a různé úštěpy je vysoká," uvedl Ladislav Rytíř archeolog Ladislav z Univerzity Hradec Králové,

Nálezy pocházejí z období pravěku

Výzkum v trase dálnice je obrovskou archeologickou sondou do krajiny. Staveniště, které je dlouhé 25 kilometrů a široké okolo 60 metrů, vede archeologicky velmi cennou oblastí. Dosavadní nálezy pocházejí z období od pravěku po novověk. Tisíce nálezů se nyní třídí a zpracovává. Na analyzování vykopávek se podílejí také vědci z dalších oborů, například antropologové nebo přírodovědci. "Terénní výzkum na celém úseku od Hradce po Jaroměř je hotový z více než 90 procent. Většina nálezů se zpracovává na naší univerzitě," řekl archeolog Rytíř z hradecké univerzity.

Nálezy začínají mladší dobou kamennou, tedy zemědělským pravěkem, nechybějí domy a pohřebiště z doby bronzové, pohřebiště raného středověku či pozůstatky polních opevnění armád z 18. století či z prusko-rakouské války z roku 1866. Nejvíce nálezů je ale z mladší doby kamenné a doby bronzové a velmi silně je zastoupen i raný středověk.

Dosavadní největší výzkum v Čechách 

Vítanými nálezy jsou i novověká vojenská ohniště s obrubníkem na sezení nebo zlomky hliněných dýmek. "O běžném životě obyčejných vojáků ze 17. až 18. století toho z historických pramenů zase tolik nevíme a právě archeologie umožňuje nahlédnout do každodennosti běžného života z této doby," uvedl Rytíř.

Archeology překvapily také nálezy nejméně dvou zřejmě náčelnických hrobů u Semonic. Tyto nálezy pravděpodobně patří kultuře se šňůrovou keramikou, která byla dosud na východě Čech málo zastoupena.

Záchranný archeologický výzkum mezi Hradcem Králové a Jaroměří je dosud největším výzkumem v Česku. První etapa výzkumu začala naplno na jaře 2017 a druhá na podzim roku 2018. Vykopávky by měly skončit definitivně příští rok. Dodavatele prací vybralo státní Ředitelství silnic a dálnic ve čtyřech tendrech. Ze stavebních firem se výzkumu účastnily firmy Eurovia, Sovis, Berger Bohemia a Hochtief CZ. Vykopávky zajišťovaly Archeologické centrum Olomouc, Univerzita Hradec Králové a pražská společnost Archaia.

Autoři | Foto muzeumuhk.cz

Štítky ČR, archeologie, stavby, D11, Jaroměř, FOTO, výzkum, Hradec Králové, kultura, dálnice, Dálnice D11, Archeologické centrum Olomouc, Česko, raný středověk, Univerzita Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové u Jaroměře objevili 7000 let starou obchodní stanici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.