Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnosti královny Elišky o ohňostroj nepřijdou

Slavnosti Královny Elišky jsou tradičními historickými slavnostmi, které se konají v Hradci Králové od roku 2002, vždy o prvním zářijovém víkendu (letos 6. - 7. září). Touto akcí si připomínáme významnou epochu v dějinách královského věnného města, kdy si jej za své sídlo zvolila královna Eliška Rejčka.

Po oba dny budou diváky na několika scénách bavit středověcí muzikanti,  tanečnice, kejklíři a další komedianti. Dětská scéna v Žižkových sadech nabídne malým i velkým divákům nejen  netradiční hry a klání, ale též mnoho zábavy a poučení. Uskuteční se zde mimo jiné i ukázky jezdeckého umění a sokolnictví.

Program zpestří vystoupením pouličních divadel a ukázky šermířského umění středověkých rytířů. Atmosféru celé akce dokreslí rytířské ležení s bohatě vybavenou zbrojnicí. Pro hladové a je přichystáno bohaté občerstvení. Součástí oslav bude též lidově-řemeslný jarmark a ukázky tradičních řemesel.

Samotná královna v doprovodu své  družiny vstoupí do městských bran v sobotu 7. 9. Ve 14:00 hod. příjme pod katedrálou sv. Ducha zástupce městské rady a potvrdí městu jeho městská práva, k nimž např. náleželo právo vařit pivo, pořádat trhy nebo právo těžit dřevo. Slavnosti vyvrcholí po 19:30 hod. tradičním koncertem středověké kapely Arcus, zakončeným žehnáním královny  městu a závěrečným ohňostrojem. Upozorňujeme návštěvníky, že plnohodnotné sledování této části programu sestavené z pyroefektů, hudby a živých vystoupení je možné pouze z prostoru Velkého náměstí.

I přes protesty ohňostroj zůstává

V souvislosti se slavnostmi dojde v době od 5. 9. od 7:00 hod. do 8. 9. do 18:00 hod. k omezení parkování vozidel a provoz v areálu historického centra města, tj. v úseku ulice Mýtská, Malé náměstí, Velké náměstí, Franušova, K. Tomana, Soukenická, Na Kropáčce, Rokitanského a nám. Jana Pavla II.

Uzavírka se nevztahuje na dopravní obsluhu. Obslužnost ulice K. Tomana a náměstí Jana Pavla II. bude zajištěna prostřednictvím zobousměrnění komunikace vedoucí Rokitanského ulicí. Dne 7. 9. cca mezi 20:30 a 21:30 bude z bezpečnostních důvodů, v souvislosti s realizací ohňostroje, na dobu nezbytně nutnou omezen průchod Rokitanského a Soukenickou ulicí a ulicí K. Tomana (z Krajského úřadu na Velké náměstí a do Rokitanského ulice).

Akci Slavnosti královny Elišky ve spolupráci s městem Hradec Králové a Hradeckou kulturní a vzdělávací společností Adalbertinum pořádá Agentura pro obnovu a uchování historických tradic Armentum.

PROGRAM

Pátek 6. 9. 2019

Velké náměstí: 17.00 – 20.00 Staročeský jarmark, doprovodný program, 20.30 Večerní ohňový průvod z náměstí Svobody na náměstí.

Sobota 7. 9. 2019

Velké náměstí: 10.00 Otevření tržiště hradeckým primasem, 10.00 – 19.00 Středověké tržiště s ukázkami řemesel, historická hudba, dobové tance, kejklířská vystoupení, rytířská klání

Žižkovy sady: 10.00 – 18.30 Netradiční hry pro malé i velké, rytířské ležení, sokolníci, 15.30 a 18.00 Ukázky jezdeckého a  loveckého umění

Malé náměstí: 10.00 – 20.00 Lidově-řemeslný jarmark 

Hlavní programy na Velkém náměstí: 13.45 Příjezd královny Elišky a její družiny od Mýtské brány, 14.00 Slavnostní ceremonie ku příležitosti královnina příjezdu,19:30: Večerní koncert, závěrečný komponovaný program, slavnostní ohňostroj 

Tisková zpráva | Foto Slavnostikralovnyelisky.cz

Štítky Akce, Slavnosti královny Elišky, náměstí, Hradec Králové, ohňostroj, slavnost, Eliška Rejčka, umění, Jan Pavel II., ARCUS

Slavnosti královny Elišky o ohňostroj nepřijdou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.