Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K výročí 17. listopadu odhalí v Hradci náměstí Václava Havla

V Královéhradeckém kraji připomenou letošní 30. výročí sametové revoluce a 80. výročí boje studentstva za svobodu desítky akcí, včetně koncertů, výstav, přednášek, divadelních představení, pietních akcí či vzpomínkových průvodů. Instituce, které se do připrav zapojily, program většinou ještě ladí, vyplynulo z ankety ČTK. Například v Hradci Králové bude 16. listopadu, v předvečer výročí, slavnostně otevřeno náměstí Václava Havla. Název ponese piazzetta uprostřed kampusu Univerzity Hradec Králové v lokalitě Na Soutoku.

Otevření náměstí bude součástí projektu Cesta ke svobodě, na kterém se v Hradci Králové podílí magistrát s Královéhradeckým krajem, Univerzitou Hradec Králové a neziskovou organizací Post Bellum, která loni ve městě otevřela východočeskou pobočku Paměť národa. "Program začne v 16:30 v kampusu univerzity odhalením náměstí Václava Havla.

Poté vyrazí svíčkový průvod ulicí ČSA a ulicí V Kopečku do historického centra na Pivovarské náměstí, kde okolo 18:00 začne koncert k výročí sametové revoluce a věnovaný obětem totality," řekl mluvčí univerzity Jakub Novák.

Hradec Králové dosud žádné veřejné prostranství pojmenované po bývalém prezidentovi Havlovi nemá. Před městskou knihovnou je od října 2014 takzvaná Havlova lavička, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek.

V Královehradeckém kraji se chystá spousta akcí

V neděli v den výročí listopadových událostí bude před Klicperovým divadlem tradiční happening. "V rámci připomínky 30. výročí sametové revoluce se ve městě bude konat celá řada akcí. Předcházet jim bude Hradecký memoriál 8. října, který tradičně filharmonie k 17. listopadu pořádá. Letos se představí David Koller Acoustic. Divadlo v Dlouhé pro hosty a veřejnost připravuje na 6. listopadu představení Dopisy Olze v Klicperově divadle," sdělila ČTK mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.

Také v Jičíně bude několik akcí. "Prozatím ale k připravovaným vzpomínkovým akcím k 30. výročí sametové revoluce a 80. výročí boje studentstva za svobodu nelze říct nic bližšího. Samozřejmě dojde k pietní připomínce. Budeme ctít charakter událostí, aby se pod tíhou oficialit neskrylo, že jde o dvě jubilea výrazně spojená s občanskými iniciativami a dokládající sílu veřejnosti," sdělil  mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Investice za desítky tisíc 

Například v Náchodě bude od 14. listopadu do 12. ledna výstava věnovaná výročí sametové revoluce a Občanskému fóru a v neděli 17. listopadu u sousoší svaté Trojice na Masarykově náměstí komponované hudební vystoupení s mluveným slovem k tématu výročí.

Jednotlivé radnice plánují investovat do akcí spjatých s výročím desítky tisíc korun. Třeba jen v Náchodě by se podle mluvčí radnice Niny Adlof měli vejít do 104.800 korun.

 

Autoři | Foto Ben Skála

Štítky ČR, historie, správa, 1989, 1939, Královéhradecký, Václav Havel, Hradec Králové, Sametová revoluce, Královéhradecký kraj, Univerzita Hradec Králové, koncert, výstava, přednáška, divadelní představení, Klicperovo divadlo, Post Bellum, Jakub Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K výročí 17. listopadu odhalí v Hradci náměstí Václava Havla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.