Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pořadatelé Hip Hop Kempu si stěžují na neadekvátní kontroly. Návštěvnost festivalu raketově klesá

Policie v okolí areálu hudebního festivalu Hip Hop Kemp na letišti v Hradci Králové ve čtvrtek odhalila dalších 69 drogových deliktů. Od úterý tak zatím eviduje 132 deliktů spojených s drogami. Dnes řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Hlavní program 18. ročníku festivalu začal ve čtvrtek a je na něm asi 5000 lidí po loňských 16.000. Pořadatelé tvrdí, že důvodem propadu návštěvnosti jsou neadekvátní policejní kontroly návštěvníků přicházejících na festival. Policie to odmítla.

"Opatření (ve čtvrtek) probíhalo ve stejné intenzitě jako v předchozích dnech. A opět se potvrdilo, že je svým rozsahem plně na místě. Naším úkolem je zajistit klidný průběh festivalu bez narušování veřejného pořádku a jiného protiprávního jednání," řekla Ježková.

Ze čtvrtečních 69 zjištěných drogových deliktů policie jeden vyhodnotila jako trestný čin, 65 jako přestupek a třikrát šlo o řízení pod vlivem drog. "Dosud tedy evidujeme celkem devět trestných činů, všechny v souvislosti s drogami, 112 drogových přestupků, 11 řidičů řídilo vozidlo pod vlivem omamných a psychotropních látek," uvedla mluvčí.

Pokuty za téměř půl milionu korun

Dále policie v souvislosti s festivalem odhalila jednoho opilého řidiče a dva řidiče bez řidičského oprávnění. "Dalších 31 přestupků jsme řešili v dopravě a 21 přestupků v souvislosti s pobytem cizinců," uvedla mluvčí. Policisté zatím zkontrolovali 1757 lidí a 604 vozidel a za spáchané přestupky uložili pokuty v celkové výši téměř 500.000 korun.

Od čtvrtka pomáhají českým policistům i polští kolegové. "Ti se budou pohybovat společně s našimi hlídkami primárně v prostorách festivalparku, ale také v okolí letiště, nákupních center, restaurací, vlakového a autobusového nádraží," uvedla mluvčí.

Pořadatel festivalu Radek Maliník ve čtvrtek řekl, že rozsáhlé kontroly policie zaměřené na hledání drog jsou neadekvátní a fanoušky hip hopu od návštěvy festivalu odrazují. "Z festivalu, který byl fenoménem, padáme na dno. Důvodem je neadekvátní represe policie," řekl Maliník.

Velký propad návštěvnosti

Policie odmítla, že by její postup byl nepřiměřený a vedl k poklesu návštěvnosti. Podle Ježkové je cílem policie to, aby návštěvníci festivalu byli v bezpečí a byl dodržován zákon. "Bohužel, pořadatelé v minulosti dopustili, že se festival stal svátkem drog, které se na něm pod jakoby legalitou užívaly," řekla.

Hip Hop Kemp, který byl dosud pokládán za největší podobně zaměřený festival ve střední a východní Evropě, potrvá do nedělního rána. Na pěti scénách se představí 300 interpretů, loni bylo vystupujících kolem 500.

První ročník festivalu Hip Hop Kemp se konal v roce 2002 v Pardubicích, po dvou letech organizátoři akci kvůli potížím s hlukem přesunuli na Stříbrný rybník do Hradce Králové. Kvůli velkému zájmu návštěvníků ale areál nestačil a pořadatelé festival přestěhovali na hradecké letiště.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kriminalita, hudba, pop, drogy, festival, Hip Hop Kemp, FOTO, policie, hip hop, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořadatelé Hip Hop Kempu si stěžují na neadekvátní kontroly. Návštěvnost festivalu raketově klesá  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.