Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zahrada u hospitalu Kuks táhne ročně tisíce lidí

Bylinková zahrada u barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku každou sezonu láká tisíce návštěvníků. Od jara do podzimu jsou v ní možné po předchozí domluvě pro skupiny komentované prohlídky. Novinářům to řekl kastelán Libor Švec. Bylinková zahrada byla zpřístupněna po rozsáhlé rekonstrukci hospitalu v roce 2015, v následujícím roce byl na nádvoří otevřen obchod s bylinkami a přírodními produkty.

"Bylinková zahrada táhne podobně jako expozice. Většina návštěvníků, která navštíví hospital, si zajde i do zahrady. V bylinkové zahradě probíhá i většina svatebních obřadů, které se u nás konají," sdělil novinářům Švec.

V zahradě rozdělené do čtverců, ve kterých je více než 140 záhonků, je k vidění přibližně 200 druhů nejen léčivých rostlin. Rostliny postupně od jara do podzimu kvetou. "Zahrada hospitalu měla pěstební a zásobní funkci. Pěstovaly se tu nejen léčivky pro účely místní lékárny, ale i zelenina a ovoce a na to jsme navázali," podotkl Švec.

Pěstební charakter měla zahrada od 40. let 18. století do začátku druhé světové války. Po válce byla snaha přeměnit zahradu na klasický zámecký park. V současnosti má opět funkci, kterou měla po smrti hraběte Františka Antonína Šporka v éře řádu milosrdných bratří, který zajišťoval provoz hospitalu.

Návštěvnost výraznou měrou ovlivnilo počasí

Letošní návštěvnost hospitalu je zatím o něco slabší než loni. Od jara od začátku sezony navštívilo expozice 43.437 lidí, loni za stejné období přišlo více než 50.000 návštěvníků. Z hlediska návštěvnosti interiérů byl slabší také červenec, kdy přišlo 15.582 návštěvníků, což bylo meziročně o 8190 méně. "Vedra návštěvě památek obecně příliš nesvědčí, lidé asi většinou mířili k vodě. Za to srpen vypadá lépe. Za prvních osm srpnových dnů je návštěvnost expozic 5115 lidí, oproti 4210 ve stejném období loňského roku," řekl Švec.

Loni si barokní hospital prohlédlo 96.200 lidí, což bylo meziročně o 14.600 lidí méně. Hospital prošel v roce 2014 rozsáhlou opravou za 440 milionů korun. První rok po opravě si památku prohlédlo rekordních téměř 140.000 lidí. Od té doby návštěvnost Kuksu klesá. Stále je však výrazně nad stavem před rekonstrukcí, kdy na Kuks ročně zavítalo kolem 40.000 lidí.

Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše Bernarda Brauna.

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, zajímavosti, příroda, farmacie, památky, Kuks, FOTO, bylinková zahrada, Libor Švec, zahrada, jaro, okres Trutnov, František Antonín Špork, druhá světová válka, Matyáš Bernard Braun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrada u hospitalu Kuks táhne ročně tisíce lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.