Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Národní festival muzejních nocí začal dnes v Hradci Králové

Čtrnáctý ročník Festivalu muzejních nocí začal dnes v 15:00 v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Ústředním motivem letošního zahájení celorepublikové akce bude moderní umění, řekla Irena Chovančíková, místopředsedkyně Asociace muzeí a galerií, která festival pořádá. „Souvisí to s výběrem místa pro zahájení festivalu,“ uvedla.

O místě konání rozhodlo podle ní i to, že Galerie moderního umění v Hradci Králové byla nedávno kompletně rekonstruována. Oprava secesní budovy někdejšího Záložního úvěrového ústavu z roku 1912 stála 126 milionů korun, po opravě trvající dva a půl roku byla otevřena v listopadu 2016.

Na národní zahájení festivalu dnes naváže Královéhradecká muzejní noc s programem pro veřejnost od 18:00 do 24:00 v hradecké Galerii moderního umění i v dalších institucích. Do hradecké muzejní noci se zapojí také Muzeum války 1866 na Chlumu, Informační centrum Obnovitelné zdroje Hučák, České farmaceutické muzeum v Kuksu na Trutnovsku, hradecká expozice sdělovací a zabezpečovací techniky, Muzeum parních strojů a Muzeum Petrof.

V celém Královéhradeckém kraji se do letošního ročníku festivalu postupně zapojí 11 muzeí, galerií a dalších institucí, například 25. května Muzeum krajky Vamberk na Rychnovsku a 8. června Třebechovické muzeum betlémů.

Festival muzejních nocí, který se snaží představovat lidem kulturní instituce atraktivním způsobem, potrvá do 9. června, vstup na programy bude zdarma. Z webových stránek pořadatelů vyplývá, že po celém Česku se připojí k akci 513 institucí ze 170 měst.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky muzeum, noc, program, festival, Muzejní noc, Hradec Králové, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Asociace muzeí a galerií České republiky, Muzeum války 1866, České farmaceutické muzeum, Třebechovické muzeum betlémů, Muzeum krajky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní festival muzejních nocí začal dnes v Hradci Králové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.