Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvede 1. června premiéru Finský kůň

Klicperovo divadlo v Hradci Králové v sobotu uvede premiéru černé komedie finské dramatičky Sirkku Peltoly Finský kůň v režii Petra Štindla. V divadelní sezoně 2018/2019 jde o poslední, sedmou premiéru. ČTK to sdělil mluvčí divadla Martin Sedláček. Premiéra začne v 19:00 na hlavní scéně.

Tato chytře napsaná hra z roku 2004, která je prvním dílem volné trilogie o finském venkovu, pojednává o životě jedné rodiny ve finském vnitrozemí a na osudech jejích členů vtipně reflektuje vstup Finska do Evropské unie," uvedl v tiskové zprávě Sedláček.

Sirkku Peltola stvořila ve své hře svět, který v mnohém připomíná americký divoký západ. Přesto je její hra ryze současná a velmi trefně pojmenovává problémy dnešní doby. „A i když je nám Finsko na první pohled velmi vzdálené, najdeme v tomto dramatu mnoho věcí, které se nás bezprostředně dotýkají. Problémy dnešní doby jsou však ve Finském koni nastíněny s nadhledem a humorem a diváci se tak rozhodně mají na co těšit," uvedl Sedláček.

Divákům se představí v hlavních rolích Jiří Zapletal, který ztvární zarputilého farmáře Lassiho, který se snaží vymyslet podnikatelský plán, jak rychle zbohatnout. Další postavou je jeho exmanželka Aili v podání Martiny Novákové, která s Lassim žije v jednom domě. Její svéráznou matku, které nikdo neřekne jinak než Máti, hraje Lenka Loubalová. Kamila Sedlárová ztvární milenku Lassiho, bankovní úřednici Mervi. V postavě Kaie se alternují Eliáš Jeřábek a William Valerián. Kai, syn Lassiho a Aili, je bezprizorní třicátník. Jaana, kterou hraje Anna Peřinová, je Kaiova mladší sestra. Plejádu skvělých charakterů doplňuje KK, Jaanina nejlepší kamarádka, která se stará o svojí depresivní matku. Diváci se v této roli mohou těšit na Natálii Holíkovou.

Dramaturgem inscenace je Martin Satoranský, hudební angažmá připravil Eliáš Jeřábek a kostýmy navrhla výtvarnice Lucie Halgašová. Inscenační tým tvoří také scénograf Petr B. Novák.

„Je to příběh o rodině loserů. Je to o lidech, kteří musí žít spolu, protože není zbytí. Je to o lidech, kterým se nic nedaří a kteří se snaží získat peníze. Prodáme, vyděláme. To je podle mě téma, které rezonuje v celé naší společnosti: Jak získat peníze, abychom mohli konečně slušně žít," řekl režisér Petr Štindl.

V současné sezoně 2019/2020 Klicperovo divadlo chystá sedm premiér. První bude v sobotu 19. října hra Spáč od Woodyho Allena v režii Adama Skály. Pro diváky bude připravena ve Studiu Beseda.

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Klicperovo, Klicperovo divadlo, Martin Sedláček, Petr Štindl, Hradec Králové, Finsko, Evropská unie, Woody Allen, Jiří Zapletal, Martina Nováková, KAIA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvede 1. června premiéru Finský kůň  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.