Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj zvýšil o osm milionů korun dotace pro kulturu a památky

Dotace Královéhradeckého kraje pro kulturu a památkovou péči je letos 19,25 milionu korun, což je o osm milionů více než v roce 2018. Ve třech dotačních programech získá podporu 153 žadatelů. ČTK to sdělili zástupci hejtmanství. Největší část peněz, 12,2 milionu korun, bude na obnovu památkového fondu, rozdělí si ji 63 žadatelů. Jedním z podpořených projektů je obnova památkově chráněného koupaliště Dachova u Hořic, které je v havarijním stavu.

Novým dotačním programem je program na podporu činnosti muzeí a galerií. Jeho prostřednictvím kraj rozdělil mezi 22 žadatelů dva miliony korun. Podpory se dočkal také projekt Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem na restaurování exempláře slavnostní módy pocházející zřejmě z královédvorské krejčovské dílny - dámské peleríny ze 70. až 80. let 19. století. Díky svému střihu a smetanové barvě jde o jedinečný sbírkový předmět, který je dokladem zručnosti královédvorských řemeslníků na konci 19. století. Jedná se mimořádný oděvní předmět s touto datací dochovaný v českých muzeích," uvedl Michal Friček z kanceláře hejtmana.

Dotaci ve výši pět milionů korun v programu kulturních aktivit si rozdělí 68 žadatelů. Jedním z podpořených projektů je mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa, která má poskytnout mladým a talentovaným klavíristům koncertní prostor na nevyšší úrovni. „Soutěž si vybudovala uznání daleko za našimi hranicemi. Prezentace Královéhradeckého kraje tak přesahuje do celého světa," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Klavírní soutěž pořádá nezisková společnost Agentura pro rozvoj Broumovska, která velkou měrou přispěla k obnově kláštera v Broumově a k oživení v pohraničním regionu. Soutěže se v předchozích ročnících zúčastnilo více než 400 mladých talentů z ČR, Polska, Slovenska, Maďarska, Ukrajiny, Černé Hory nebo Vietnamu.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, kultura, památky, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, dotace, muzeum, Hořice, Martina Berdychová, Dvůr Králové nad Labem, Východočeši, Polsko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zvýšil o osm milionů korun dotace pro kulturu a památky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.