Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvedlo drama Fernando Krapp mi napsal dopis

Klicperovo divadlo v Hradci Králové včera uvedlo na své vedlejší scéně ve studiu Beseda premiéru hry Fernando Krapp mi napsal dopis od německého dramatika Tankreda Dorsta. Drásavý milostný příběh s hradeckým souborem nastudoval režisér Jan Holec. Hra je pátou premiérou aktuální divadelní sezony Klicperova divadla.

Divák vidí příběh o Julii, dceři zadluženého otce, která se s pocitem oběti provdá za sebejistého, bohatého muže, který vyrovná otcovy dluhy. Teprve s postupem času k němu získává citový vztah, který se vyvíjí i u jejího partnera. Režisér Holec uvedl, že hra jej lákala svou interpretační nejednoznačností a detektivní strukturou. "Tematicky mě nejvíce zajímá manipulace slovem a manipulace slova. Jak je pravda křehká a jak se dá jako drahokam otáčet," uvedl Holec.

Podle dramaturgyně Jany Sloukové je hra pokusem o hledání pravdy z pohledu diváka i samotných postav. "A především jde o dramatický příběh o lásce a manipulaci. O osudovém vztahu dvou lidí, vztahu nepochopitelném, možná nezdravém, ale rozhodně pro všechny zúčastněné jediném možném. O vztahu, který všechno dává a zároveň všechno bere," uvedla.

Tankred Dorst hru vytvořil ve spolupráci s Ursulou Ehlerovou v roce 1992 a inspiroval se novelou španělského spisovatele Miguela de Unamuno z roku 1916 Celý muž. Z původního příběhu převzal kostru děje, základní téma i postavy. Přidal však svůj specifický stylizovaný jazyk a dramatickou stavbu narušil svými typickými komentáři. "Cíleně tak narušuje očekávání diváka a v průběhu hry ho nechává na pochybách, kde leží nebo neleží pravda," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Světová premiéra hry se uskutečnila v roce 1992 ve Vídni a česká byla téhož roku v režii Petra Lébla v Divadle Labyrint. Následně se inscenace Fernando Krapp mi napsal dopis stala základním kamenem repertoáru Divadla Na zábradlí.

V královéhradecké premiéře se v titulní roli Krappa představil Jan Sklenář. Jeho ženu Julii ztvárnila Sára Venclovská, v roli Krappova protipólu hraběte Juana se představil Jakub Tvrdík. Další role ztvárnili Jana Bílek a Jiří Zapletal. Režisér Holec si ke spolupráci přizval scénografa Jozefa Hugo Čačka, který pro inscenaci vytvořil scénu a kostýmy, autorem hudby je David Hlaváč.

Na sezonu 2018/2019 si Klicperovo divadlo naplánovalo sedm premiér. Předposlední premiérou bude 18. května hra Malý říjen v režii Šimona Cabana, která byla původně plánována jako poslední premiéra sezony. Místo toho sezonu ukončí 1. června česká premiéra inscenace Finský kůň v režii Petra Štindla, kterou divadlo uvede místo dříve avizované adaptace Tří kamarádi.

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Klicperovo, Hradec Králové, Klicperovo divadlo, vztah, Miguel de Unamuno, Jan Sklenář, Petr Lébl, Šimon Caban, Ursula Ehler, Jan Bílek, Sára Venclovská, Martin Sedláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvedlo drama Fernando Krapp mi napsal dopis  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.