Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajská muzea a galerie dostanou přes dva miliony korun na nákup sbírkových předmětů

Muzea a galerie, které zřizuje Královéhradecký kraj, mohou rozšířit své sbírky o nové akvizice. Radní Královéhradeckého kraje schválili 2 237 000 korun, které ze svých rozpočtů mohou jednotlivé instituce použít pro pořízení uměleckých děl a historických předmětů.

„Příspěvkové organizace kultury už nenakupují nové akvizice z příspěvku na provoz, jak bylo do minulého roku zvykem, ale v souladu s novou vyhláškou musejí žádat Radu Královéhradeckého kraje o použití fondu investic na nákup nových kusů do svých sbírek. Těší mě, že ředitelé muzeí a galerií zřizovaných Královéhradeckým krajem neustále rozšiřují své sbírky, aby nejen zachovali vzácné umělecké a historické artefakty, ale aby je především prezentovali široké veřejnosti,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Martina Berdychová.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové může utratit na nákup sbírkových akvizic až 120 000 korun, Regionální muzeum a galerie v Jičíně 40 000 Kč. O nejvyšší částku požádala Galerie moderního umění v Hradci Králové, a to o 1,2 milionu korun. Vedení galerie plánuje nákup například nových obrazů, kreseb a grafických listů. „Musíme pečlivě zvažovat, jaká díla pořídíme, ale jsme jednou z mála galerií, která rozšiřuje svoje sbírky pravidelně,“ sdělil ředitel hradecké galerie Tomáš Rybička.

Galerie výtvarného umění v Náchodě plánuje ze schválených 657 tisíc korun rozšířit nejen sbírku českých autorů, ale i kolekci ruského malířství 19. a počátku 20. století. Nákupní komise už schválila pořízení například obrazu malíře Václava Girsy, diptichu malíře Vladimíra Hanuše, který žije v Královéhradeckém kraji, plastiku ženského poprsí od Jiřího Středy nebo obraz od neznámého malíře z okruhu významného ruského umělce Ilji Jefimoviče Repina.

Regionálnímu muzeu v Náchodě pak Rada Královéhradeckého kraje schválila na nákup nových akvizic 180 tisíc korun, kterou muzejníci použijí na nákup například historického nábytku, militarií, sbírky obrazů nebo historických publikací.

„Aktuálně neplánujeme pořídit nic konkrétního. O tuto částku jsme požádali, ať jsme připravení a víme, že ji můžeme použít. Pokud se najednou objeví zajímavý předmět, musíme se mnohdy rozhodovat ze dne na den,“ dodal ředitel Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Tomáš Zelenka. Této instituci radní schválili na nákup nových sbírkových předmětů 40 tisíc korun. 

Tisková zpráva | Foto SNHK

Štítky muzeum, galerie, Královéhradecký kraj, příspěvek, malíř, Martina Berdychová, Muzeum východních Čech, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Ilja Repin, Václav Girsa, Tomáš Zelenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská muzea a galerie dostanou přes dva miliony korun na nákup sbírkových předmětů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.