Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přesně před šedesáti lety byla v Draku odehrána první premiéra

Královéhradecké Divadlo Drak v sobotu 16. února uvede na den přesně od první premiéry před 60 lety představení Jak si hrají tatínkové v režii Josefa Krofty. Začátek inscenace je naplánován na 16:00, řekla Barbora Kalinová z Divadla Drak. První premiéra divadla byla uvedena 16. února 1959 a šlo o hru Karla Drymla Kouzelné pantoflíčky.

Divadlo podle Kalinové už nic významného v souvislosti s výročím nechystá, protože si jubileum připomínalo řadou akcí po celý loňský rok. „V sobotu diváci na hlavní scéně uvidí představení Josefa Krofty Jak si hrají tatínkové, což je v současnosti nejstarší inscenace, která na repertoáru divadla nyní je. Hraje se od roku 2005," řekla Kalinová.

Divadlo Drak zahájilo oslavy 60. výročí svého založení loni 10. ledna uvedením úspěšného představení Poslední trik Georgese Méliése a připomínalo si výročí různými akcemi po celý rok. Součástí projektu oslav divadla rozloženého do celého roku byly také koncerty a výstavy. Největší akcí jubilejního roku byl v září komponovaný vzpomínkový večer věnovaný pamětníkům, bývalým zaměstnancům divadla a divadelním kolegům pod názvem Fenomén Drak.

„Přijelo nám popřát několik spřátelených souborů, které se během večera také představily. V předpremiéře jsme tehdy uvedli i sestřih dokumentů Aleše Kisila Drak, kterého netřeba se bát. Neformální tečkou za oslavami byla na počátku prosince Drakovská zabíjačka a tancovačka. Nový rok začínáme spíše pohledem do budoucna," dodala Kalinová.

Královéhradecké Divadlo Drak nabídne v divadelní sezoně 2018/2019 ještě dvě premiéry. V sobotu 16. března to bude inscenace O zlaté rybce v režii Tomáše Jarkovského a Kamila Bělohlávka a 4. května uvede v premiéře hru On the Road na motivy Jacka Kerouaca. Divadlo má v plánu pro sezonu 2018/2019 celkem čtyři premiéry.

Divadlo Drak bylo založeno v roce 1958 v Hradci Králové ve východních Čechách a 16. února 1959 zahájilo činnost. Původně se jmenovalo Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968.

Divadlo vychází z tuzemské loutkářské tradice a je jednou z nejvýznamnějších českých loutkových scén. Své postavení Drak podtrhl od roku 1992 také provozováním Mezinárodního institutu figurálního divadla, místa konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od roku 2010 nabízí v Labyrintu Divadla Drak zájemcům možnost vyzkoušet si, jak vzniká divadelní inscenace.

Autoři | Foto Lukáš Hlaváček – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2014831

Štítky divadlo, Hradec Králové, Drak, hra, premiéra, Divadlo Drak, představení, slavnost, Josef Krofta, Jack Kerouac, Tomáš Jarkovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před šedesáti lety byla v Draku odehrána první premiéra  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.