Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejlepším loňským filmem bylo podle kritiků drama Jan Palach

Nejlepším českým filmem roku 2018 bylo podle filmových novinářů drama režiséra Roberta Sedláčka Jan Palach. Jeho producenti včera na slavnostním večeru v pražském Divadle Archa převzali Cenu české filmové kritiky. Ocenění za nejlepší režii dostal Olmo Omerzu díky road-movie Všechno bude. Nejlepší scénář napsali podle kritiků Tomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová ke komedii Chata na prodej. Celkem získalo cenu osm titulů ze 14 nominovaných.

Zatímco v nominacích na České lvy, jež se budou předávat 23. března, dominuje politický thriller Toman o vývoji v poválečném Československu, na Cenách české filmové kritiky nezískal tento film nominaci ani jednu. Jako nejlepší loňský film ohodnotili kritici snímek Jan Palach. Filmoví novináři ho nominovali také v kategorii režie, scénář, nejlepší herec, nejlepší herečka a objev roku, a byl tak favoritem dnešního večera.

Drama Jan Palach mělo premiéru loni 21. srpna na výročí srpnové okupace z roku 1968. Na rozdíl od trilogie Agnieszky Hollandové Hořící keř, jejíž děj začíná okamžikem studentova sebeupálení, Sedláčkův film sleduje poslední rok a půl Palachova života. Ukazuje, jak se změnila atmosféra v tehdejším Československu, jakým vývojem prošlo jeho vnímání společnosti a snaží se ukázat, co ho vedlo k jeho činu.

Další ocenění si mezi sebe dnes večer rozdělilo sedm snímků. Dvě sošky si nakonec odnesli tvůrci Hovorů s TGM. Debutující režisér Jakub Červenka byl vyhlášen Objevem roku a představitel Tomáše Garrigua Masaryka Martin Huba získal ocenění za nejlepší herecký výkon. Navázal tak na loňský úspěch Karla Rodena, který v biografickém dramatu Masaryk Julia Ševčíka ztvárnil Masarykova syna Jana. Z hereček českou filmovou kritiku nejvíce zaujala Jenovéfa Boková v debutu Beaty Parkanové Chvilky.

Cenu za režii převzal Olmo Omerzu, tvůrce filmu Všechno bude, který vznikl v česko-slovinsko-slovensko-polské koprodukci. Inspirací pro něj byla policejní zpráva o třináctiletém chlapci, kterého v autě zastavila policie. Omerzu natočil netradiční road-movie o dvou chlapcích, kteří se v ukradeném autě vydávají na cestu přes republiku. Cílem jejich útěku je pocit svobody a touha něco zažít. Akademici snímek nominovali i do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů, do užší nominace se však neprobojoval.

Nejlepším dokumentem byl loni podle kritiků snímek Až přijde válka, který natočil Jan Gebert.

V kategorii audiovizuální počin obdrželi cenu Jan a Václav Švankmajerovi za výtvarnou stylizaci posledního celovečerního snímku Jana Švankmajera Hmyz. Hokejový dokument Ondřeje Hudečka Nagano Tapes zvítězil v kategorii Mimo kino. Tou chtějí kritici upozornit na počiny mimo klasickou kinodistribuci, které vznikají pro televizi či internet a dělají českou audiovizuální kulturu rozmanitější, ale zároveň bývají méně vidět.

O cenách rozhodlo zhruba pět desítek novinářů ze Sdružení české filmové kritiky. Jejich hlasování je veřejné, výsledky jsou dostupné na webových stránkách www.filmovakritika.cz.

Autoři | Foto Da Films

Štítky film, Jan Palach, 2018, Robert Sedláček, Tomáš Pavlíček, Divadlo Archa, Tomáš Garrigue Masaryk, herec, Československo, česká kinematografie, Český lev, Agnieszka Hollandová, Jan Švankmajer

Nejlepším loňským filmem bylo podle kritiků drama Jan Palach  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.