Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce divadla v Jičíně by měla přijít na 200 milionů korun

Rekonstrukce Masarykova divadla v Jičíně by měla přijít zhruba na 200 milionů korun. Vyplývá to ze studie, kterou si na opravu zanedbané budovy nechala zpracovat jičínská radnice. V roce 2020 by město mělo mít hotovou projektovou dokumentaci přestavby. Následně bude před městem stát rozhodnutí, kdy k rekonstrukci přistoupit a jak ji financovat, řekl starosta Jan Malý (ANO).

Připomněl, že město bude muset nejprve rozhodnout o jiné finančně velmi náročné akci, a to výstavbě infrastruktury pro novou obytnou čtvrť v areálu bývalých kasáren. "I u kasáren je odhad nákladů na úrovni 200 milionů korun. Na kasárna i divadlo budeme chtít získat dotace," řekl starosta.

Divadlo postavené na konci 19. století město v roce 2016 koupilo po složitých jednáních od Tělocvičné jednoty Sokol za 18,5 milionu korun. Otevřela se tím cesta k opravě objektu, protože sokolové by sami peníze na opravy neměli.

Zpracováním studie radnice nákladnou rekonstrukci zahájila. Stavbaři by měli v divadle rekonstruovat střechu, fasádu, rozvody, topení, interiéry či instalovat vzduchotechniku.

V minulých týdnech město muselo v divadle dát narychlo opravit dřevěný krov nad jevištěm, který byl v havarijním stavu a pod tíhou sněhu by se mohl zřítit. Na špatný stav krovů přišla firma MEPRO, která pro město zpracovala studii a následně bude dělat i dokumentaci pro celkovou rekonstrukci objektu.

Masarykovo divadlo na pěší zóně v Husově ulici je místem kulturního a společenského života v šestnáctitisícovém Jičíně. Konají se v něm představení, koncerty, plesy, taneční kurzy, výstavy, semináře.

Autoři | Foto jicin.org

Štítky ČR, správa, stavby, divadlo, Jičín, rekonstrukce, oprava, Jan Malý, Masarykovo divadlo, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce divadla v Jičíně by měla přijít na 200 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.