Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecké Klicperovo divadlo uvede v sobotu premiéru hry Furianti

Královéhradecké Klicperovo divadlo uvede v sobotu 22. prosince na hlavní scéně premiéru hry Furianti v režii Petra Štindla a dramaturgii Marie Novákové. Hra se od původního dramatu Naši Furianti od Ladislava Stroupežnického podle Štindla mírně liší. Odráží odlišnost nynější české vesnice od vsi z doby Stroupežnického. Představení začne v 19:00, sdělil mluvčí divadla Martin Sedláček. Je to třetí premiéra nynější sezony.

Realistické drama Stroupežnického Naši furianti mělo premiéru roku 1887 v Národním divadle. „V roce 1887 označil Stroupežnický svou hru jako komedii ze současnosti. A tohle označení zůstává platné i v roce 2018. Nová inscenace zobrazí českou vesnici, jak vypadala tehdy a jak vypadá dnes," uvedl Sedláček.

Podle režiséra Štindla zkrácený název hry koresponduje s proměnou textu oproti originálu Naši Furianti. „Necháváme ve velké míře zaznít Stroupežnického jazyk, ale některé situace jsou jinak vyloženy, upraveny. A těmhle změnám je přizpůsoben místy i text. Ale v zásadě si myslím, že je to takový umírněný, pietní výklad," uvedl Štindl.

V jeho pojetí se od doby napsání Našich Furiantů proměnila i česká vesnice, která vlastně přestala existovat. Nyní jsou to jenom lidé, kteří žijí na vesnici. „Už to nejsou sedláci, bohužel ani farmář. Jejich místo zaujali velkovýrobci řepky a příjemci dotací. Nejde jim o život z výtěžku své práce, ale o čerpání peněz. Takže logická struktura vesnice je pryč. Společenství lidí zůstává, tu ve větší, či menší míře. Každopádně toto společenství pro nás je jakýsi modelový vzorek českého obyvatelstva," uvedl režisér. Scénu připravil Pavel Kodeda a kostýmy navrhla Lucie Halgašová.

V hradeckých Furiantech vystoupí téměř celý soubor. Například starostu ztvární Jan Vápeník, starostovu ženu Kamila Sedlárová, jejich syna Matěj Anděl a starostova otce Jan Bílek. V roli prvního radního vystoupí Jiří Zapletal, jeho ženu ztvární Martina Nováková a jejich dceru Magdalena Kuntová. Sedláka Šumbala hraje František Staněk, jeho ženu Lenka Loubalová. V roli sedláka Koženého vystoupí Jan Sklenář a sedláka Šmejkala hraje Kryštof Bartoš. V roli vysloužilého vojáka se divákům představí Filip Richtermoc, ševce Jakub Tvrdík a krejčího Miroslav Zavičár.

V sezoně 2018/2019 uvede divadlo sedm premiér. Čtvrtou bude 16. března 2019 divadelní klasika Lakomec v režii Michala Háby. Následovat bude hra Fernando Krapp mi napsal dopis v režii Jana Holce, která je v plánu na 23. března. Předposlední premiérou sezony bude 18. května inscenace Tři kamarádi v režii Petra Štindla a poslední pak 1. června Malý říjen v režii Šimona Cabana.

Autoři | Foto Facebook Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, Ladislav Stroupežnický, Petr Štindl, Klicperovo divadlo, Martin Sedláček, Naši furianti, Marie Nováková, představení, František Staněk, Jan Sklenář, Šimon Caban

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké Klicperovo divadlo uvede v sobotu premiéru hry Furianti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.