Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klicperovo divadlo uvedlo Annu Kareninu, znovu po 56 letech

Klicperovo divadlo v Hradci Králové včera uvedlo druhou premiéru letošní sezóny, adaptaci románu Lva Nikolajeviče Tolstého Anna Karenina v režii Jana Holce. Příběh se vrací na divadelní scénu po 56 letech. Titulní roli ztvárnila Sára Venclovská.

„Tolstý dokonale rozumí postavám, kterým vdechnul život a v dlouhých popisech nám barvitě vykresluje jejich pocity a veškerá vnitřní hnutí. Skrze Annu, Vronského, Kitty nebo Levina tak vlastně poznáváme sami sebe,“ uvedl dramaturg Martin Satoranský.

Kniha začíná větou „Všechny šťastné rodiny jsou si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svém.“ Tolstoj označil Annu Kareninu za svůj první skutečný román. Příběh oslovil mnoho generací, důkazem je obrovské množství dramatizací, oper, muzikálů, filmových zpracování nebo seriálů.

„Před pár lety dobyla Anna Karenina Hollywood, ale v minulosti si našla cestu například i do Egypta. A po dlouhých 56 letech od svého prvního uvedení v Hradci Králové se Anna Karenina vrací i sem,“ uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Anna Karenina je podle režiséra Holce jeden z největších světových románů. Při jeho adaptaci musí tvůrci vybrat tematické a příběhové linky, které bude vyprávět. „Tolstého dílo je ve společenském i politickém přesahu nadmíru aktuální,“ řekl Holec.

Dramaturgii dělala také Jana Slouková. Uvést Annu Kareninu v Hradci Králové bylo jejím snem. Vnímá ho jako silný příběh lásky, která vede až sebezničení. „Je to milostný trojúhelník lidí, kteří nemohou být bez sebe, ale ani spolu a obraz ženy, která chtěla tak moc všechno, až nakonec neměla nic,“ uvedla Slouková.

V dalších rolích se představili Jiří Zapletal, Kryštof Barton, Natálie Holíková, Miroslav Zavičár, Filip Richtermoc nebo Kamila Sedlárová. Hudbu složil Jiří Hájek, scénu připravil Jan Štěpánek, autorkou kostýmů je Anna Hrušková. Román pro divadlo zdramatizoval režisér a dramatik Martin Františák.

Autoři | Foto Klicperovo divadlo

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Hradec Králové, Anna Karenina, Klicperovo divadlo, román, Sára Venclovská, Martin Sedláček, Jan Štěpánek, Jiří Hájek, Martin Františák, Filip Richtermoc, Jiří Zapletal, Egypt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klicperovo divadlo uvedlo Annu Kareninu, znovu po 56 letech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.